aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
frans |
Dit recept is gebaseerd op de traditionele Franse lams- en groentestoof navarin. Wij voeren het lam ‘dronken’ met witte wijn en vermout.Precies waar je zin in hebt als het wintert: verwarmende stoofpotten. Deze navarin heeft een verrassende twist en is makkelijk om te maken.
Ingrediënten
- 3 el extra vergine olijfolie
- 50 g boter
- 800 g lamsnekstuk*, in blokken van 6 cm
- 12 verse zilveruitjes*, gepeld, heel gelaten
- 1 kleine knolselderij, ± 400 g, geschild, in stukken van 4 cm
- 2 kleine pastinaken, geschild, in 4 lange parten
- 1 teen knoflook, gehalveerd
- 2 plukjes rozemarijn
- 250 ml droge witte wijn
- 250 ml droge vermout
- 1 l runderbouillon
- aardappelpuree en krokant gebakken salieblaadjes, voor erbij
Instructies
- Verhit de olie en boter in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in 2 delen rondom bruin in 6-8 min. Schep ze op een bord. Bak de zilveruitjes 5-6 min. tot ze beginnen te kleuren. Voeg de knolselderij en pastinaak toe. Smoor ze 5-6 min. op matig vuur tot ze kleuren. Schep op een grote schaal.
- Schep de blokjes vlees weer terug in de pan, voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak 5 min. Schenk de wijn en vermout erbij, voeg de groenten weer toe en schep om. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat nog 5-6 min. koken op matig vuur zodat de smaken tot ontwikkeling komen. Draai het vuur dan laag en laat 25-30 min. heel zacht stoven. Voeg zout en peper naar smaak toe, leg de deksel op de pan en stoof de navarin nog 1-1½ uur tot het lamsvlees gaar is.
- Verdeel over borden en serveer met aardappelpuree en krokant gebakken salieblaadjes.
Voedingswaarde
* Bestel lamsnek van tevoren bij je slager. I.p.v. verse zilveruitjes kun je evt. kleine sjalotjes nemen.
Recipes: Matt Moran, Photography: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Maak ook eens: Noorse stoofpot met paddenstoelen, hazelnoten en bacon