peperkoekhuis

peperkoekhuis

Vier een peperkoekfeest. Maak het extra feestelijk in huis met een peperkoekhuis. Even bakken en daarna in elkaar zetten maar!

Als je gaat bouwen met peperkoekdeeg werk dan zo precies mogelijk. Zorg dat je het het deeg gelijkmatig in dikte uitrolt. De randen moeten namelijk net zo dik zijn als het midden, anders passen je uitgesneden stukken deeg niet goed.

Dit kan helpen: draai eventueel 2 dikke (post)elastieken om de uiteinden van de deegroller tot je de juiste dikte van 3 mm hebt. Zo wordt je deeg bij het uitrollen overal even dik. Bak je vaak, koop dan een deegroller met verstelbare ringen, zo rol je je deeg altijd op de juiste dikte uit.

Download de patronen voor het peperkoekhuisje hier!

Peperkoekhuis maken

aantal | koek, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst | |
Pure voorpret en te leuk om zelf te maken. Bak als versiering van je huis of als culi-cadeautje peperkoekhuisjes.
Dit is de beschrijving voor 1 groot + 1 klein koekhuis. Begin ± 6 uur van tevoren aan de peperkoekhuisjes.
Voorbereiding1 hour 15 minutes
Kooktijd1 hour 15 minutes
afkoelen/uitharden4 hours
Totale tijd6 hours 30 minutes

Kookgerei

  • uitsteekvormpje van 2×2 cm
  • evt. spuitzak met klein spuitmondje
  • stevig papier om sjablonen van te maken

Ingrediënten

  • 4 porties peperkoekdeeg (zie recept hieronder)
  • 1-2 porties dik glazuur (zie recept hieronder of ± 2 zakjes kant-en-klaar wit glazuur)

Instructies

  • HET GROTE KOEKHUIS
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol voor het grote koekhuis 2 porties deeg uit tot lappen van 3 mm dik en laat ze ± 30 min. opstijven in de koelkast.
  • Snijd met behulp van de sjablonen de vormen voor het dak en de vier muren uit de deeglappen. Maak ze los en leg ze op de bakplaten met bakpapier. Als het deeg erg zacht is, kun je de uitgesneden vormen ook even in de diepvriezer leggen voordat je ze uit de deeglap haalt.
  • Bak de koeken in porties 12-15 min. tot ze net stevig zijn – tijdens het afkoelen worden ze steviger – en licht goudbruin kleuren. Wissel de platen halverwege van plaats zodat de koeken gelijkmatig bakken.
  • Snijd met een scherp mes de warme, zachte koeken bij, zodat je rechte randen krijgt. Steek met een uitsteekvormpje van 2 x 2 cm twee ramen met elk 4 vierkante ruitjes uit de voorgevel. Snijd een deur van 5 x 8 cm uit de voorgevel, precies in het midden tussen de twee ramen. Bewaar de uitgesneden deur. Laat op een rooster volledig afkoelen.
  • Zet de muren rechtop op een plank en plak ze aan elkaar met glazuur. Houd ze een paar tellen vast tot ze stevig staan. Ondersteun ze eventueel met een pan of iets anders zwaars. Laat dit ± 1 uur uitharden voor je op dezelfde manier het dak aanbrengt. Laat het glazuur nog ± 3 uur volledig uitharden.
  • Spuit lijntjes glazuur in de vorm van dakpannen op het dak. Schep de helft van de glazuur als sneeuw op het dak en laat het omlaag druipen. Spuit een deurknop op de deur. Zet het koekhuis bijv. op een schaal en klem de deur in de deuropening. Breng naar wens kerstversiersels aan.
  • HET KLEINE KOEKHUIS
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol 2 porties peperkoekdeeg uit tot lappen van 3 mm dik en laat ze ± 30 min. opstijven in de koelkast. Snijd met behulp van de sjablonen de vormen voor het dak en de vier muren uit de deeglappen. Maak ze los en leg ze op de bakplaten met bakpapier. Als het deeg erg zacht is, kun je de uitgesneden vormen ook even in de diepvriezer leggen voordat je de afsnijdsels losmaakt.
  • Bak de koeken in porties 12-15 min. tot ze net stevig zijn – ze worden steviger tijdens het afkoelen – en licht goudbruin kleuren. Wissel de plaatsen halverwege van plaats in de oven zodat de koeken gelijkmatig bakken. Snijd met een scherp mes de warme, zachte koeken bij, zodat je mooie rechte randen krijgt. Steek met een uitsteekvormpje van 2 x 2 cm twee raampjes uit de voorgevel en snijd daaronder met een scherp mes een rechthoek van 3½ x 4 cm uit. Breng over op roosters en laat volledig afkoelen.
  • Spuit een deur met deurknop op de afgekoelde voorgevel. Laat opdrogen. Zet de muren rechtop op een plank en plak ze aan elkaar met wit glazuur. Houd ze een paar tellen vast tot ze stevig staan. Steun ze eventueel met een pan of iets anders zwaars. Laat ± 1 uur uitharden voor je op dezelfde manier het dak aanbrengt. Laat het glazuur nog ± 3 uur volledig uitharden. Zet intussen de schoorsteen in elkaar en plak met glazuur op het dak.
  • Spuit lijntjes glazuur in de vorm van dakpannen op het dak. Laat ook wat glazuur van het dak als sneeuw naar beneden druipen. Zet het koekhuis op een schaal en breng evt. kerstversiersels aan.

Voedingswaarde

calorieën: 195kcal
eiwit: 3g
vet: 6g
koolhydraten: 33g
auteur: delicious.
Recept: delicious. Foodteam, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Recept glazuur

Je kunt voor dit recept dik kant-en-klaar wit glazuur nemen of zelf glazuur maken. Het kant-en-klare glazuur is precies de goede dikte om de stukken peperkoek aan elkaar te plakken. Soms is het beter om juist wat dunner glazuur te gebruiken als je koeken helemaal met een lichte witte glazuurlaag wilt versieren.

glutenvrij / lactosevrij
aantal | | feestdagen, kerst | | glutenvrij, lactosevrij
Zelf glazuur maken is zo gepiept. Hieronder het recept voor glazuur voor je peperkoekhuisje.
Kooktijd5 minutes

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • ½ tl limoensap of water
  • ± 180 g poedersuiker, gezeefd

Instructies

  • Roer voor het glazuur het eiwit en limoensap of water door elkaar in een kom. Klop geleidelijk de poedersuiker erdoor zodat je een glad glazuur krijgt.
  • Maak de glazuur vrij dik om de delen op elkaar te plakken of om dunne lijnen te spuiten, dik glazuur vloeit niet uit. Voeg eventueel wat extra poedersuiker toe.

Voedingswaarde

calorieën: 733kcal
eiwit: 4g
koolhydraten: 179g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Recept deeg peperkoekhuis

aantal | koek, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst | |
Voor koeken (1 portie, voor ± 40 kleine of 20 grote koeken)
Kooktijd25 minutes
rusten1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 55 minutes

Ingrediënten

  • 375 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
  • ½ tl baksoda, gezeefd
  • 2 el gemberpoeder, gezeefd
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 80 ml kandijstroop, golden syrup of 20 ml keukenstroop + 60 ml honing

Instructies

  • Meng de bloem met de baksoda, het gemberpoeder en de bruine suiker. Wrijf met je vingertoppen de boter erdoor tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg het ei en de stroop toe en meng tot het goed samenhangt. Vorm er een bal van, duw tot een plattere schijf en omwikkel met plasticfolie. Laat het deeg ± 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Bestuif het deeg met bloem en rol tussen twee vellen bakpapier uit tot een lap van 3 mm dik, dit gaat makkelijker als je het deeg in 2 porties verdeelt. Leg het uitgerolde deeg ± 30 min. in de koelkast, snijd het in de gewenste vorm en bak zoals aangegeven.

Voedingswaarde

calorieën: 3165kcal
eiwit: 55g
vet: 110g
koolhydraten: 481g
auteur: delicious.
Recept: delicious. Foodteam, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer zoete recepten?