aantal |
koek, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst |
|
Pure voorpret en te leuk om zelf te maken. Bak als versiering van je huis of als culi-cadeautje peperkoekhuisjes. Dit is de beschrijving voor 1 groot + 1 klein koekhuis. Begin ± 6 uur van tevoren aan de peperkoekhuisjes.
Voorbereiding1 hourhour15 minutesminutes
Kooktijd1 hourhour15 minutesminutes
afkoelen/uitharden4 hourshours
Totale tijd6 hourshours30 minutesminutes
Kookgerei
uitsteekvormpje van 2x2 cm
evt. spuitzak met klein spuitmondje
stevig papier om sjablonen van te maken
Ingrediënten
4porties peperkoekdeeg (zie recept hieronder)
1-2porties dik glazuur (zie recept hieronder of ± 2 zakjes kant-en-klaar wit glazuur)
Instructies
HET GROTE KOEKHUIS
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol voor het grote koekhuis 2 porties deeg uit tot lappen van 3 mm dik en laat ze ± 30 min. opstijven in de koelkast.
Snijd met behulp van de sjablonen de vormen voor het dak en de vier muren uit de deeglappen. Maak ze los en leg ze op de bakplaten met bakpapier. Als het deeg erg zacht is, kun je de uitgesneden vormen ook even in de diepvriezer leggen voordat je ze uit de deeglap haalt.
Bak de koeken in porties 12-15 min. tot ze net stevig zijn – tijdens het afkoelen worden ze steviger – en licht goudbruin kleuren. Wissel de platen halverwege van plaats zodat de koeken gelijkmatig bakken.
Snijd met een scherp mes de warme, zachte koeken bij, zodat je rechte randen krijgt. Steek met een uitsteekvormpje van 2 x 2 cm twee ramen met elk 4 vierkante ruitjes uit de voorgevel. Snijd een deur van 5 x 8 cm uit de voorgevel, precies in het midden tussen de twee ramen. Bewaar de uitgesneden deur. Laat op een rooster volledig afkoelen.
Zet de muren rechtop op een plank en plak ze aan elkaar met glazuur. Houd ze een paar tellen vast tot ze stevig staan. Ondersteun ze eventueel met een pan of iets anders zwaars. Laat dit ± 1 uur uitharden voor je op dezelfde manier het dak aanbrengt. Laat het glazuur nog ± 3 uur volledig uitharden.
Spuit lijntjes glazuur in de vorm van dakpannen op het dak. Schep de helft van de glazuur als sneeuw op het dak en laat het omlaag druipen. Spuit een deurknop op de deur. Zet het koekhuis bijv. op een schaal en klem de deur in de deuropening. Breng naar wens kerstversiersels aan.
HET KLEINE KOEKHUIS
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol 2 porties peperkoekdeeg uit tot lappen van 3 mm dik en laat ze ± 30 min. opstijven in de koelkast. Snijd met behulp van de sjablonen de vormen voor het dak en de vier muren uit de deeglappen. Maak ze los en leg ze op de bakplaten met bakpapier. Als het deeg erg zacht is, kun je de uitgesneden vormen ook even in de diepvriezer leggen voordat je de afsnijdsels losmaakt.
Bak de koeken in porties 12-15 min. tot ze net stevig zijn – ze worden steviger tijdens het afkoelen – en licht goudbruin kleuren. Wissel de plaatsen halverwege van plaats in de oven zodat de koeken gelijkmatig bakken. Snijd met een scherp mes de warme, zachte koeken bij, zodat je mooie rechte randen krijgt. Steek met een uitsteekvormpje van 2 x 2 cm twee raampjes uit de voorgevel en snijd daaronder met een scherp mes een rechthoek van 3½ x 4 cm uit. Breng over op roosters en laat volledig afkoelen.
Spuit een deur met deurknop op de afgekoelde voorgevel. Laat opdrogen. Zet de muren rechtop op een plank en plak ze aan elkaar met wit glazuur. Houd ze een paar tellen vast tot ze stevig staan. Steun ze eventueel met een pan of iets anders zwaars. Laat ± 1 uur uitharden voor je op dezelfde manier het dak aanbrengt. Laat het glazuur nog ± 3 uur volledig uitharden. Zet intussen de schoorsteen in elkaar en plak met glazuur op het dak.
Spuit lijntjes glazuur in de vorm van dakpannen op het dak. Laat ook wat glazuur van het dak als sneeuw naar beneden druipen. Zet het koekhuis op een schaal en breng evt. kerstversiersels aan.
Voedingswaarde
calorieën: 195kcal
eiwit: 3g
vet: 6g
koolhydraten: 33g
auteur: delicious.
Recept: delicious. Foodteam, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins