de 24 lekkerste soeprecepten uit ons archief

de 24 lekkerste soeprecepten uit ons archief

Op zoek naar de lekkerste soeprecepten? Gebonden en met blauwaderkaas, helder en voorzien van een flinke lading groente of juist koud geserveerd en met druiven: soep komt in zoveel varianten en smaken. En dus zit er voor iedereen wel wat bij.

Soep is misschien wel één van de meest ideale gerechten: vaak snel gemaakt, verwarmend óf juist verfrissend en (in veel gevallen) gezond. Maak direct een grote portie, dan is je lunch voor de volgende dag geregeld.

Soepen van Yvette van Boven

In deze lijst vind je ook een paar klassiekers van Yvette van Boven. Haar gazpacho van pruimen is niet alleen heel erg lekker en verkoelend, maar ook verfrissend door de smaak van komkommer en bleekselderij. En tegelijkertijd ook vol van smaak, romig én pikant door onder andere tomaat, olijfolie en knoflook. Ook de venkelsoep met rivierkreeft van Yvette van Boven wil je echt eens maken. Volgens de kok is het “één van de lekkerste soepen”. Proberen dus!

Oh, en vergeet ook deze Harira van Nadia Zerouali niet!

Bekijk de hele lijst hieronder.

Vegetarische, lichte soeprecepten

groene aspergesoep met spinazie en knoflook-kaasbrood
Deze heerlijke groene aspergesoep zit boordevol groente en serveren we met een lekker kaasbrood met knoflook. Het brood is makkelijk te delen door de sneden in de bovenkanten perfect om in de aspergesoep te dippen! Probeer ook deze cannelloni met groene asperges, geitenkaas en ham.
naar recept
groene aspergesoep
soep van prei en sla met blauwaderkaas
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
naar recept
sla-preisoep - delicious
doperwten-courgettesoep met parmezaanse kaas
Deze frisse doperwten-courgettesoep past perfect bij dit heerlijke zomerse weer. Ook fijn: je kunt ‘m tot 12 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met een twist. Zij vervangt onder meer de doperwten in dit recept met spinazie.
naar recept
doperwten-courgettesoep-delicious
supergroentesoep met kikkererwten en geurige olie
Groenten en kikkererwten zijn rijk aan vezels waardoor de koolhydraten uit deze soep geleidelijk worden opgenomen. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Goed voor een fit gevoel!
naar recept
groentesoep met kikkererwten | delicious
tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta
In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
naar recept
tuinbonensoep
Tomaten-paprikasoep met feta
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!
Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
naar recept
tomaten-paprika soep met feta - delicious
heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
naar recept
heldere tomatensoep - delicious

Lichte soepjes met vlees of vis

salmorejo met serranoham
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
naar recept
gazpacho - delicious
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid
Thaise vissoep met koriander
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.
Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
naar recept
thaise vissoep
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept
venkelsoep met rivierkreeft
Yvette van Boven: ‘Chique soep! Met zelfgemaakte venkelzaadrouille erbij is het een van de lekkerste soepen. Ik méén het!’
Liever vega? Maak dan venkel-linzensoep met gegrilde geitenkaasbroodjes.
naar recept
vissoep venkelsoep met rivierkreeft - delicious
kokossoep met citroengras, venkel en rivierkreeftjes
Zo lekker en reuze simpel ook, deze maaltijdsoep van Janneke met veel knapperige venkel en noedels. Doe er extra currypasta bij als je van pittig houdt. Liever vega? Vervang de rivierkreeftjes door gekookt ei, gebakken tofoe of shiitakes.
De kip in 't pannetje van Janneke is ook een schot in de roos: snel, fris en vol smaak.
naar recept
kokossoep met citroengras
geroosterde preisoep met ansjovis-peterselie-olie
Liever geen ansjovis? Gebakken blokjes salami is een lekker alternatief voor deze geroosterde preisoep.
naar recept
geroosterde preisoep
mosselsoep met saffraan, knoflook, fris-romige hangop en sumak
Deze gouden soep combineert mediterrane en midden-oosterse smaken, die precies passen bij de romige, zilte mosselen!
naar recept
mosselsoep met saffraan
koele komkommersoep met knoflookgamba’s
Perfect als zomers voorafje, deze koude komkommersoep. De knoflookgamba’s geven een heerlijke twist.
naar recept
komkommersoep-delicious
groene vissoep met in zoute knoflookboter gebakken wijting
Een geurige vissoep met zoute knoflookboter en gebakken wijting. Heerlijk met vers afgebakken brood.
naar recept
vissoep van een hele zeebaars
Voor ons no-waste-nummer schreef Dosia kop-tot-graat-recepten: gerechten waarbij je de hele vis gebruikt zodat je niets hoeft weg te gooien. Dosia: ‘Filets, graten, kop, afsnijdsel en huid: de héle vis gaat in deze geurige vissoep. De filets worden mooie balletjes, de graten, kop en afsnijdsel gaan in een stevige bouillon en de huid wordt een knapperig crackertje. Wat geeft dat veel voldoening!’
naar recept
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole
vissoep van venusschelpen en krab met chorizo
Deze vissoep van venusschelpen, krab en chorizo kan als lunchgerecht geserveerd worden, maar ook als hoofdgerecht, met wat brood erbij. 
naar recept
venusschelpen

De lekkerste gazpacho’s

gazpacho
Wij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!
naar recept
gazpacho-delicious
witte gazpacho
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’
naar recept
witte-gazpacho-delicious
gazpacho van pruimen van Yvette van Boven
'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen.
Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
naar recept
gazpacho Yvette
koude maïs-broodsoep met feta
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
naar recept
broodsoep met maïs