nr.1 foodmagazine

vrijheidssoep van Nadia Zerouali

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
veganistisch, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | 5 mei, doordeweeks | marokkaans | vegan, vegetarisch
Naar traditie vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. Chef en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali is gevraagd om het recept voor de Vrijheidssoep van 2022 te maken: “Ik was alleen maar trots en vereerd.”
Nadia wist meteen welke soep het moest worden: harira, naar de versie van haar moeder. “Dat is echt mijn favoriete soep. We eten ‘m thuis altijd tijdens de ramadan, om het vasten te breken. Zodra de zon onder is – het moment waarop er weer mag worden gegeten – begin je het diner met soep.”
Vorig jaar viel 5 mei midden in de ramadan en dit jaar valt Bevrijdingsdag er vlak na, dat komt dus mooi uit. “Harira is juist bedoeld om te delen”, vertelt ze. “Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten.” Het enige verschil tussen haar soep en de harira van haar moeder? “Die van mij is vegan, dan kan iedereen ervan genieten. Maar wil jij er vlees in, kan gewoon. Liever boter erdoor? Dan doe je dat. Alles kan!”
Ook zo fijn aan Nadia’s Vrijheidssoep: “Je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Niks bakken! Dat is toch heel makkelijk?”
voorbereiding10 minuten
kooktijd45 minuten
totale tijd55 minuten

ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 blikken gepelde tomaten of 1 kg verse rijpe tomaten
  • 1 flinke bos bladselderij
  • 1 bos bladpeterselie
  • 3 liter water
  • 1 dl milde olijfolie
  • 100 g gedroogde bruine linzen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el ras el hanout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • peper en zout
  • 2 volle el tomatenpuree
  • 1 pot of blik ca. 500 g kikkererwten, goed gewassen en uitgelekt
  • 4 volle el maïzena of bloem

instructies

  • Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.
  • Tip: past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1 liter water. Portie 2: pureer 1 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter water aan de pan toe.
  • Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.
  • Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.
  • Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.
  • Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.

Wist je dat

Ras el hanout is een Marokkaanse specerijenmix: iedere familie en winkel heeft zo zijn eigen recept. De basis is vaak gember, koriander, komijn, kruidnagel, laos, steranijs en kurkuma en dat kan uitgebreid worden naar wel dertig verschillende specerijen.     

Tips en variaties   

Serveer de soep met bijvoorbeeld vers Marokkaans brood of knapperig stokbrood.  Lekker voor erbij: dadels! Garneer de soep met fijngesneden koriander en/of peterselie. Geef er een partje citroen bij om naar smaak aan je soep toe te voegen. Roer eventueel een handje (geroosterde) vermicelli in de laatste stap door de soep en laat deze gaar worden.

Smaakmakers 

Voeg voor een extra smaak een half bosje verse koriander toe, tegelijk met de bladselderij en bladpeterselie. Voeg voor een extra kruidige soep aan de specerijen 1 el gemalen komijn en ½ el kaneelpoeder of 1 kaneelstokje toe.     

Vulling 

Nog lekkerder is om zelf je kikkererwten te weken: week de avond van tevoren 100 g gedroogde kikkererwten in ruim koud water. Voeg de geweekte kikkererwten (gepeld of ongepeld) toe aan het tomatenmengsel bij stap 2. 
Ook lekker om een mix van gedroogde kikkererwten en gedroogde gepelde tuinbonen te gebruiken.  Bij veel Marokkaanse huishoudens wordt een losgeklopt ei op het laatst door de gare soep geroerd. 
Hou je van een extra gevulde soep? Gaar in blokjes gesneden zoete aardappel of pompoen mee.
Liever wel vlees of kip? Voeg die dan aan het begin van het kookproces aan het tomatenmengsel toe. Kook de soep net zo lang totdat het vlees of de kip gaar is voordat je de linzen etc. toevoegt.  
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!