Deze kaasplank is perfect als je een feestje geeft voor 15 gasten. Voor minder mensen maak je kleinere hoeveelheden óf minder gerechten.
Welke kazen leg je op een kaasplank? Een vraag die ook wij onszelf regelmatig stellen. De culi’s van delicious. maakten daarom dé perfecte kaasplank of kaastafel – net hoe je het wilt noemen. Vol lekkere gerechtjes. Neem de ’tafel’ compleet over óf laat je erdoor inspireren en maak één of twee receptjes en vul die aan met jouw favoriete kaasjes.
Schenk er perfect passende wijn bij of zelfgemaakte, lichtbittere vermout, sprankelende appelcider met een vleugje kaneel en kruidnagel & say cheese!
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon. Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
citroen-appelchutney
Heerlijk bij een stukje kaas op de borrelplank. Of serveer het bij deze gegrilde rookworst met boerenkool en chutney.
naar recept
briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney. Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
naar recept
grissini met blauwe kaas
Variaties: laat de gorgonzola en parmezaan weg en vervang ze door twee el sesamzaad en maanzaad. Of probeer een variatie met oregano en chilivlokken. Drink bij de heerlijke grissini een glaasje sparkling shiraz of riesling. Heel lekker op deze borrelplank met rauwe ham, droge worst en kaas.
naar recept
gekaramelliseerde stoofperen
Deze overheerlijke stoofpeertjes zijn het allerlekkerst met een glaasje ruby port en stukjes olde remeker.Meer weten over stoofpeertjes en hoe je ze kan klaarmaken? Lees alles over dit heerlijke peertje in ons grote stoofperendossier.
naar recept
toastje burrata, olijfolie en geroosterde amandelen
Supermakkelijk en snel, maar oh zo lekker! Wijntip: vol zacht Italiaans wit uit Puglia, Franse pinot blanc of Duitse weissburgunder. We love burrata! Probeer ook deze burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes.
naar recept
ricottataart met olijven
De hartige variant van cheesecake! Wijntip: sauvignon blanc uit een koel klimaat, droge Duitse en Oostenrijkse riesling en Italiaanse friuli.
En toe: ricotta-perentorta!
naar recept
crêpes met époisses en appel-venkelkaramel
We love sweet & salty. De zoute kaas gaat perfect samen met de warme karamel. En dat samen verpakt in een crêpe-pakketje. Heerlijk met een glaasje eau de vie. Nog zo'n feestelijk nagerecht: crêpe suzette-taart!
naar recept
confit de rosé
Je kunt dit ook met rode wijn maken. Gebruik dan meer sinaasappel (en/of mandarijn) en laat ook 3 kruidnagels en een kaneelstokje meetrekken.
Lekker op deze borrelplank met rauwe ham en kaas.
naar recept
chili-jam
Deze sweet & spicy chili-jam smaakt goed bij kaas, zoals manchego, pecorino of deze ricottataart. Bovendien is het goed voor te bereiden: op een koele, donkere plaats blijft de jam zeker 3 maanden goed.
naar recept
knapperige vijgenrolletjes met amandel en honing-limoensiroop
In de zomer trekken we graag zuidwaarts. Op vakantie – en lang daarna – koken we lekker simpel & snel, maar we blijven wel graag in die ontspannen sfeer. Janneke’s mezze-menu zorgt daar precies voor en is een feestje om in het weekend te maken én te delen. Deze vijgenrolletjes zijn het perfecte nagerecht waardoor je nog net even iets langer in mediterrane sferen blijft. Zin in meer Mediterraan? Maak deze mini-mussakhan!
naar recept
Geen onderdeel van deze tafel, maar ook erg lekker bij een kaasplank:
brikpastei met raclettekaas, rozemarijn en zwarte knoflook
Kaasplank saai? Niet als je naast je favoriete kazen ook een warme pastei met raclettekaas serveert! De zwarte knoflook geeft een aardse, iets zoete smaak aan de knapperige pastei. Dat komt omdat zwarte knoflook wekenlang op lage temperatuur in een vochtige omgeving is gefermenteerd, waardoor de enzymen zijn afgebroken die verse knoflook zijn scherpte geven. Het resultaat? Knoflook die naar gebakken uien smaakt. Hmm!
naar recept