Een makkelijk, snelle, gezonde en superlekkere manier om eten te bereiden is ‘en papilotte’. Zin om uit te pakken? Maak dan deze Maleisische vis in bananenblad voor op de BBQ!
Wat ‘en papilotte’ precies is? Eigenlijk heel eenvoudig: je stopt vis, vlees, groenten, kruiden etc. in bakpapier, aluminiumfolie, of in dit geval bananenblad, en schuift het zó de oven in. Handig!
Wie eens iets anders op de BBQ wil bereiden, gaat voor deze Maleisische vis in bananenblad. Het recept is van de Australisch-Thaise tv-kok en kookboekauteur Marion Grasby. En, hoe fijn: ze legt stap-voor-stap uit hoe je dit fantastische gerecht maakt.
maleisische vis in bananenblad
hoofdgerecht | 4 personen
sambal
1 tl garnalenpasta
6 rode chilipepers (± 50 g),
zonder zaadjes, in ringen
4 tenen knoflook, grof gesneden
4 rode Aziatische sjalotten (± 60 g), in ringen
2 stengels citroengras (alleen het witte deel), gekneusd, in dunne ringetjes
1 el vissaus
1 el limoensap
1½ tl zeezout
1 tl fijne kristalsuiker
1 tl gemalen komijn
¼ tl gemalen geelwortel (kurkuma)
3 el arachide-olie
snelle zoetzure sjalotten
2 rode (Aziatische) sjalotten (± 60 g), in dunne ringen
3 el limoensap
¼ tl fijne kristalsuiker
4 el fijngesneden koriander
vis
4 bananenbladeren, in 8 vierkanten van 25×25 cm (zie Marions tips, pag. 85)
4 witvisfilets* à 150 g, bijv. koolvis- of schelvisfilet gestoomde rijst, voor erbij
vers korianderblad, voor garnering
ook nodig: cocktailprikkers, grillpan
1 Verwarm voor de sambal de oven voor op 180ºC. Schep de garnalenpasta in aluminiumfolie, vouw dicht en rooster het pakketje 10 min. in de oven. Pureer de garnalenpasta met de overige ingrediënten voor de sambal glad in de keukenmachine.
2 Verwarm de olie in een wok of koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de sambal ± 10 min. op middelhoog vuur of tot hij zachter wordt en een beetje donkerder kleurt. Laat afkoelen.
3 Doe voor het zoetzuur de sjalotten, het limoensap, de suiker en koriander in een kom. Schep om en laat
de smaken intrekken tot gebruik.
4 Leg eenvierkant stuk bananenblad op je werkblad, met de glanzende donkere kant omlaag. Leg hierop een stuk vis en bestrijk de bovenkant met 1 el van de sambal. Bewaar sambal die je overhoudt in een afgesloten pot in de koelkast.
5 Dek af met nog een stuk bananenblad, met de glanzende, donkere kant omhoog. Vouw de lange uiteinden van de stukken bananenblad over de vis en sambalvulling. Klap de korte kanten naar binnen en zet vast met cocktailprikkers. Maak zo nog drie vispakketjes.
6 Verhit een grillpan op hoog vuur. Bak de
vispakketjes aan beide zijden 5-6 min. tot het blad geschroeid en de vis gaar is. Serveer met de zoetzure sjalotten, rijst en koriander. Garnalenpasta koop je bij de toko of ruim gesorteerde supermarkt.
* Kies vis met het MSC-logo of kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde viskeus.
Bereiden ± 50 min.
Klik hier voor meer papillote-tips!
RECEPTEN MARION GRASBY FOTOGRAFIE AL RICHARDSON STYLING KIRSTEN JENKINS, MICHELLE NOERIENTO BEREIDING CYNTHIA BLACK & MAX ADEY BEWERKING MARION DE BOER