nr.1 foodmagazine

de pastinaak

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

pastinaak

Pastinaak is misschien wel de smaakvolste wortelgroente. Deze vergeten groente wint de laatste jaren aan populariteit. Pastinaak wordt al minstens 2000 jaar geteeld en duikt op in de klassieke geschriften van Latijnse schrijvers. Eeuwenlang was deze groente in Europa een basisingrediënt. Voor de opkomst van de suiker, werd de wortel zelfs gebruikt om koekjes en vruchtenmoes mee te zoeten.

De pastinaak, ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is familie van oude bekenden: wortel, kervel, venkel, peterselie en knolselderij.  Deze crèmekleurige wortel is verkrijgbaar in de maanden november tot en met april, bevat veel vitamine C en is rijk aan mineralen. In de groentela laat de pastinaak zich probleemloos twee to drie weken bewaren.

Pastinaak kun je stomen, stoven, koken of frituren. Het zoete anijsachtige aroma geeft warmte aan gerechten. Een favoriet voor vele mensen is de combinatie van pastinaak en sinaasappel.