Koken met een stoomoven: alle ins & outs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Koken als een sterrenchef: we willen het allemaal. Natuurlijk vergt dat veel kennis en vaardigheden, maar één ding is zeker: een goede kok  kiest niet alleen voor topkwaliteit op het bord, maar ook in de keuken. Een goed mes is een must, net als een goede oven. Neem nou de stoomoven, een échte alleskunner waarin je zelfs sous-vide kunt koken. Perfect bijvoorbeeld voor de langzaam gegaarde short rib uit de Miele maaltijdbox voor kerst. Eén van de signature dishes van sterrenchef Peter Gast.

Wil jij met kerst koken als een sterrenchef?  Dat kan, want speciaal voor kerst opent Peter Gast nog éénmaal (digitaal) zijn deuren van Restaurant ’t Schulten Hues*. Bekijk hier de vier signature dishes van Peter uit de Miele maaltijdbox en bestel de box!

Multifunctioneel

Koken doe je niet langer in water, maar met stoom. Stomen is geweldig: het is gezond, lekker en elk gerecht kan erin, ook naast elkaar! De stoomoven is niet alleen om in te stomen en te bakken, ze kunnen ook ontdooien, verwarmen, blancheren, inmaken en zelfs conserveren. Met een stoomoven stoom je rijst, aardappelen, pasta, peulvruchten en alle groenten gaar. Vis en vlees en gevogelte gaan op een gemiddeld lage temperatuur van 100 graden in de stoomoven. Maar ook een portie soep, pap of saus kan snel worden verwarmd. Stoom laat zelfs cake, brood en soufflé prachtig rijzen en geeft verbluffende bakresultaten. En de oven kan ook mooie knapperige korstjes leveren.

Mooi, gezond & lekker

Uitgedroogde vis of doorgegaarde steaks zijn verleden tijd! Met een stoomoven kan je gerechten op een hele precieze temperatuur bereiden, daardoor zal het eten niet aanbranden of te gaar worden. Hierdoor kook jij in je eigen keuken als een echte chef. Koken met stoom is makkelijk, efficiënt en energiezuinig. Vitamines en mineralen, maar ook kleur, structuur en smaak blijven optimaal behouden met stoombereiding. Dus is het niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond.

Minder vaat

Misschien niet de belangrijkste reden om een stoomoven aan te schaffen, maar toch fijn (zeker als je geen vaatwasser hebt): een stoomoven zorgt ook voor minder afwas! Je hoeft namelijk niet elk ingrediënt apart te bereiden omdat alles tegelijk in de oven gaat.

De voordelen op een rij

De stoomoven is nauwelijks meer weg te denken in de keuken van nu, en terecht. Mogen we de voordelen nog eens op een rijtje zetten?

  • Uitzonderlijk makkelijk koken: overkoken of aanbranden is er niet bij in de stoomoven.
  • Je hebt je handen zo goed als vrij. Erbij blijven is niet nodig – de stoomoven doet het werk!
  • Je kunt er bijna elk gerecht in bereiden en ook nog eens tegelijkertijd, zonder dat er geur- en smaakoverdracht ontstaan.
  • Vitamines en mineralen, maar ook kleur, structuur en smaak blijven optimaal behouden met stoombereiding.

Benieuwd hoe de signature dish short rib van sterrenchef Peter Gast wordt bereid in een stoomoven? Meld je hier aan voor de limited edition Miele maaltijdbox en ontdek het zelf.

Bekijk hieronder alvast de teaser:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron & Beeld: Miele

stoomoven Miele - delicious