asperges invriezen: zo pak je het aan

Of je nu het aspergeseizoen wil rekken, een etentje hebt en alvast de asperges wil voorbereiden of gewoon te veel asperges hebt gekocht: asperges invriezen biedt uitkomst!

Witte asperges invriezen? Ja, het kan écht! Je kan ze alleen niet vanuit de winkel direct in je vriezer parkeren. Je moet eerst een paar stappen volgen.

Volg deze stappen voor het invriezen van asperges

Eigenlijk doorloop je hetzelfde asperge-proces als wanneer je ze vandaag nog gaat eten. Je moet ze schillen en de kontjes eraf snijden. En we zeggen het nog maar een keer: gooi de schillen niet weg! Daar trek je de lekkerste bouillon van voor aspergesoep.

aspergesoep met aardappel en Hollandse garnalen
Behalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.
naar recept
aspergesoep met aardappel en hollandse garnalen

Na het schillen van de asperges dep je ze droog en kunnen ze in een diepvrieszak of een goed afsluitbaar vershoudbakje. Nu kun je ze een plek geven in de vriezer waar ze zeker 4 maanden houdbaar blijven.

En groene asperges invriezen, kan dat ook?

Zeker! Op precies dezelfde manier. Je snijdt de houtige onderkant eraf, dept ze droog en stopt ze in een diepvrieszak. Wil je groene asperges langer dan 4-6 maanden bewaren, blancheer ze dan een minuut of twee na het afsnijden van het kontje. Nu zijn ze een jaar houdbaar in de vriezer.

Hoe ontdooi je asperges?

Heel simpel: je laat ze direct vanuit de vriezer in kokend water glijden. Ontdooien is dus niet nodig. De grootte van de asperges bepalen de kooktijd, maar ga uit van 5-10 minuten, zodat ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben.

Gekookte asperges kun je ook invriezen. Laat ze dan eerst helemaal afkoelen en bewaar ze vervolgens in een zak- of bak in de vriezer. Daar blijven ze zo’n 3 maanden goed.

Meer inspiratie? 9x asperge saus – til je asperges naar een hoger niveau!

paasbrunch recepten