nr.1 foodmagazine

spitskool met zalm & pellkartofflen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Pellkartoffeln zijn nieuwe, in de schil gekookte aardappeltjes. Met een flinke lepel kruidenkwark, heerlijk bij gesmoorde spitskool met zalmfilet.

spitskool met zalm & pellkartofflen

hoofdgerecht 4 personen

75 g boter
1 ui, fijngesneden
2 tl kümmel*
1 kleine spitskool (± 600 g), in fijne reepjes
800 g nieuwe aardappelen, geschrapt
4 zalmfilets
200 g volle kwark
3 el zure room
1 sjalot, fijngesneden
2 el peterselie, fijngesneden
2 el bieslook, fijngesneden

Smelt in een ruime hapjespan 50 g boter. Bak de ui en kümmel 2 min. Schep de spitskool erdoor en smoor afgedekt in 10 min. gaar en boterzacht op allerlaagste vuur. Kook intussen de aardappelen in water met zout in 15 min. gaar.

Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en leg tussen de spitskool. Stoof de zalmfilets afgedekt in 8 min., of tot de vis rosé of naar wens gaar is. Meng intussen de kwark met de zure room, de sjalot, de peterselie en de bieslook. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Giet de aardappelen af en schep ze om met de laatste 25 g boter en zout naar smaak. Verdeel de spitskool met de zalmfilet over 4 borden. Geef er de aardappelen met de kruidenkwark bij.

* Kummel of karwij is te koop bij de natuurwinkel, veel mediterrane winkels, sommige supermarkten en online.

Bereiden ± 30 min.

Kummel of karwij is een veel gebruikt kruid in de Duitse keuken met een licht anijsachtige smaak. Veel Duits gefermenteerd brood wordt o.a. ook met kummel bestrooid. In de zuurkool wordt het samen met andere kruiden ingelegd verwerkt. Kummel (thee 10 min. getrokken van geplette kummelzaadjes) heeft als geneeskrachtige werking dat het winderigheid en maagkrampen verminderd. Anijs en venkel doen dit ook, maar kummel is het krachtigst.

RECEPTEN EN STYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI