IJsdossier: van ijssalons tot creatieve ijslolly’s

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Er is een serieuze hittegolf op komst. Daarom hierbij het nodige ijskoud genot: de lekkerste adressen om een ijsje te halen, ijskoude boeken en ander ijspret. Wij brengen je weer helemaal up to date.

Geen ijsmachine? No worries: deze ijsjes maak je zelf zonder ijsmachine.

Pistache-ijs uit Bronte
Roberto Coletti omschrijft zichzelf als ijsgek die altijd de grenzen opzoekt van ambachtelijk ijs. Carlina de Lorenzo, kleindochter van de pionier van de Italiaanse ijssalon in NL, schreef 2 ijsboeken en is voorproever van al het ijs dat Roberto maakt. Voor hen is het simpel: lekker ijs bestaat dankzij goede producten: biologisch ijs, hazelnoten uit Piemonte, pistache uit Bronte op Sicilië. Dit smaakt waanzinnig, Roberto maakt ook zalige coupes met bitterkoekjes en eigen amaretto. Een begrip in de domstad.
Roberto Gelato, Poortstraat 93, Utrecht.

Pijnboompitijs & ultieme ijscoupes
Rijen mensen staan bij Haarlems Garrone voor de toonbank. Deze Italiaanse ijsfamilie kwam ooit vanuit Piemonte naar Nederland en verkoopt sinds 1949  ambachtelijk ijs. Ze hebben nu zo’n 80 smaken op het menu. Van pijnboompitijs tot kwarkijs en van asti spumante-ijs tot crocantino al rhum.
Garrone, Grote Houtstraat 179, Haarlem.

Hetzelfde geldt voor Bernardo in Ede. Ook hier gaan maarliefst 80 smaken over de toonbank, met de beste kwaliteit amandelen en pistache van Sicilië. En al hun toppings maken ze zelf, van bijv. eigengebrande noten.
Bernardo, Molenstraat 18, Ede.

Bij IJssalon Florence in Nederweert tillen ze de ijscoupe naar een ander niveau. Er staan ruim 20 coupes op de kaart, zoals bosbessen-citroen-kruisbessen speciaal of vanilleijs met huisgemaakte baba’s in limoncello met kletskoppen en kruisbessencompote, Italiaans schuim en pruimenkaneelcompote.
IJssalon Florence, Brugstraat 23 Nederweert.


Eigen ijs eerst!
Leer zelf ijs maken. Ambachtelijk ijs op basis van room, melk en vers fruit. Met versgebakken oubliehoorntjes: workshops met meesterijsbereider Hans Kennis. Bij ijsalon De Smaak van Eersel.

IJslezen
Al die eerste generatie Italiaanse ijsmakers hebben prachtige familieverhalen. De ijsmakers gaat over Italiaanse mannen die hun land verlieten om in Europa met groot vakmanschap ijssalons te openen.
De ijsmakers, Ernest van der Kwast, De Bezige Bij, ISBN 9789023499268 € 12,50.

50 eerlijke creatieve ijslolly’s van niemand minder dan Nadia Roden, kunstenares en ook een dochter van Claudia Roden. Haar nieuwe boek Poptails komt eraan met meer super creatief ijs op stokjes, zoals ijsstokjes in cocktails.
50 ijslollyrecepten, Veltman Uitgevers, ISBN 9789048311392 € 15.

Foodblogger en taartprinses Linda Lomelino maakt in IJspret bijzondere ijstaart, sorbets, sherbets, roomijs en ijslollies.
IJspret, Kosmos Uitgevers ISBN 9789021555843 € 24,95.

TEKST EN SAMENSTELLING MERIJN TOL

foodiefile extra ijsdossier