nr.1 foodmagazine

10x supertips voor het beste ijs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heerlijk… zelfgemaakt ijs. En zó gepiept. Zeker als je onze supertips ter harte neemt. Dan wordt het maken van ijs nog makkelijker en kan er niks misgaan! 

Dit zijn onze favoriete ijsjes zonder ijsmachine.

10 supertips voor het beste ijs

1. Met topkwaliteit chocolade wordt ijs nog lekkerder.

2. Laat het koelelement van je ijsmachine door en door koud worden voordat je ijs gaat draaien, anders krijg je moes in plaats van ijs. Laat ook het ijsmengsel heel koud worden, het liefst een paar uur. Zorg dat de kom helemaal droog is.

3. Doe de kom van je ijsmachine niet te vol.

4. Heb geduld, maar laat de ijsmachine niet te lang draaien, dan wordt het mengsel te ijzig. Beter is het om de kom na het draaien nog een paar uur in de vriezer te zetten.

5. Geen ijsmachine? Doe het ijsmengsel in een plastic bak en mix het met een staafmixer om het half uur of uur door. Hoe vaker je mixt hoe fijner de structuur.

6. Voeg slechts een scheutje alcohol toe aan je ijsmengsel, anders bevriest het niet goed.

7. Bewaar ijs in platte, lage bakken, dan blijft de structuur beter.

8. Voeg ingrediënten die je erdoor wilt roeren pas op het einde toe, als je ijsmengsel al klaar is.

9. IJs maken zonder melk, eieren of suiker gaat heel goed met amandelmelk, kokosmelk of andere notenmelk. Je krijgt dan een soort romig sorbetijs. Dadels, vijgen, abrikozen, honing, dadelsiroop, druivenmelasse en banaan zijn ook prima zoetmakers.

10. Online gezien: ijs maken in een zak! Kijk op thekitchn.com bijvoorbeeld. Raar, maar waar, maar het schijnt te werken. Het gaat zo: je hebt een grote zak ijsblokjes nodig (supermarkt), afsluitbare (ziplock) diepvrieszakken in kleine en grote maat, en nog 1 of 2 plastic zakken. Maak een ijsmengsel naar keuze en koel dat goed (bijv. een nacht in de koelkast). Doe 2 grote scheppen ijs in een kleine Ziplockzak en sluit hem. Vul de grotere zak halfvol ijsblokjes en 2-3 el zeezout. Doe de kleine zak met je ijsmengsel in de grote ziplockzak met ijsblokjes en zout en sluit af. Doe er nog 1 of 2 plastic zakken omheen en schud 5-10 min. goed heen en weer. Open de zak en check. Als het goed is, is het ijs nu een zachte massa. Niet het geval? Voeg dan nog wat klontjes toe aan de zak ijsklontjes, sluit en schud nog tijdje flink heen en weer. Het ijs moet dan al behoorlijk stevig zijn!

pure-chocoladeijs-delicious

pure chocoladeijs

>> naar recept

 

Productie & tekst: Merijn Tol

Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.