perfecte match tussen Affligem en borrelhapjes

De fris-bittere smaak van Affligem Blond past perfect bij het zoutige van serranoham en gerookte makreel. Mooi in contrast met de subtiele smaken van licht-bittere roodlof en gekonfijte citroen. Wij bedachten 2 weekendhapjes om samen met dit Belgische blond bier te drinken.

Waarom past Affligem Blond zo goed bij deze hapjes? Het is een karaktervol Belgisch abdijbier van gedroogde mout met een evenwichtig aroma dat doet denken aan vers brood, kruiden en een vleugje citrus. Helder blond met 6,8% alcohol en fijne bubbels, frisfruitig en met een licht bittertje in de afdronk. Ideaal in combinatie met vis, garnalen, kip, witlof, geitenkaas, rauwe ham in bijvoorbeeld feestelijke voorgerechten!

roodlofblaadjes met paprika mayo, serranoham en migas

hapje | 12 stuks

1 el olijfolie
60 g oud wit (zuurdesem)brood, verkruimeld
1 teen knoflook, gehakt
snuf scherp paprikapoeder
30 g serranoham, fijngesneden
2 roodlofstruikjes
¼ groene paprika
¼ gele paprika
2 el citroenmayonaise
½ tl geraspte citroenschil
¼ tl gerookt paprikapoeder

Verhit voor de migas de olijfolie in een koekenpan en bak daarin het brood zachtjes 3 min. Voeg de knoflook, paprikapoeder en zout en peper naar smaak toe en bak zachtjes tot het broodkruim goudbruin is. Laat iets afkoelen en meng met de serranoham. Snijd de kontjes van de roodlof en haal het blad los. Leg 12 blaadjes op een schaal. Snijd de paprika’s in blokjes en meng ze met de citroenmayonaise, citroenschil en gerookt paprikapoeder. Vul de lofblaadjes met het paprikamengsel en bestrooi met de migas.

Bereiden ± 20 min.

cracker met gerookte makreel en gekonfijte citroen

hapje | 6 stuks

½ kleine ingelegde citroen + 1 tl pekelvocht
75 g ongeschilde komkommer
5 takjes koriander
150 g makreelfilet
1 el mayonaise
6 crackers

Snijd de schil van de ingelegde citroen in dunne reepjes. Houd 6 reepjes apart en snijd de rest in blokjes. Snijd de komkommer ook in blokjes. Houd een paar mooie blaadjes van 5 takjes koriander apart en snijd de rest grof. Trek de makreelfilet in stukken. Meng de mayonaise met het pekelvocht. Houd een paar blokjes citroen en komkommer apart en schep de rest door het makreelmengsel. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep wat van de makreel op een cracker en garneer met wat citroen, komkommer en koriander.

Bereiden ± 15 min.

delicious. samen met Affligem

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING GORAN TODOROVIC

affligem-borrelhapjes-delicious