nr.1 foodmagazine

Lezersvraag: waterkers

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lezeres Hetty de Kolf: ‘Regelmatig staat er in een recept dat er waterkers nodig is. Ik kan dit echter niet  goed krijgen. Mijn vraag is: wat is waterkers, waar kan ik het kopen en waar kan ik het eventueel door vervangen?’

Redactie: ‘Waterkers heeft donkergroene blaadjes en is een groente met een peperige frisse smaak (dat peperige hebben overigens bijna alle ‘kers’ soorten, denk bijvoorbeeld aan tuinkers). Waterkers is een echte voorjaarsgroente. Eigenlijk is waterkers is een waterplant die fantastisch groeit in de stromende beken die door ons land stromen. Waterkers is heel erg gezond het heeft een hoog gehalte aan ijzer, vitamine C en calcium.

Er zijn in Nederland diverse telers en ook een goede groenteboer moet het hebben of kan het voor je bestellen. Ook veel ruimer gesorteerde supermarkten zullen het in het seizoen hebben. Het wordt bij de voorverpakte salades vaak aangeboden in dat koelvak van de supermarkt. De groenteboer zal het nog vaak in bosjes verpakt aanbieden. Tegenwoordig wordt waterkers het hele jaar door geteeld. Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. Waterkerssoep is bijvoorbeeld een Engelse klassieker.