Geef je traditionele gourmet een verrassende upgrade door te kiezen voor Zuid-Amerikaanse ingrediënten en smaakmakers. Zo vul je de tafel met uitgesproken smaken en krijgt dat vertrouwde, feestelijke gevoel van samen koken een wereldse, frisse draai.
Bij een Zuid-Amerikaanse gourmet passen bepaalde soorten vis en vlees extra goed. Denk aan stevige vis zoals heilbot, geelvintonijn of grote garnalen. Liever vlees? Ga dan voor een stukje malse biefstuk dat mooi dichtschroeit op de grill.
Ook tofu en tempeh zijn goed te gebruiken dankzij hun stevige structuur. Marineer ze in de frisse, pittige leche de tigre (zie het recept hieronder) voor die heerlijke Zuid-Amerikaanse touch.
Van Zuid-Amerikaanse bijgerechten tot dipjes
Een gourmet is niet compleet zonder goede bijgerechten en smaakvolle dipjes. Dat is hier niet anders. Met maïstortilla’s, tacochips en kleurrijke salsa’s zet je in een handomdraai een feestelijke tafel vol kleine bites neer, rijk aan frisse en hartige Zuid-Amerikaanse smaken.
Ruil de standaard sausjes daarnaast in voor dips zoals geblakerde maïssalsa, chimichurri rojo en crema jalapeño. De recepten daarvoor vind je hieronder.
Chimichurri rojo
aantal 4 | bijgerecht | feestelijk, kerst, weekend | zuid-amerikaans | glutenvrij, lactosevrij, vegan
Deze frisse, pittige chimichurri rojo is de perfecte smaakmaker voor bij de gourmet. Hij geeft vlees, vis én vega meteen dat extra beetje pit.
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 rode chilipeper, grof gesneden
- 1 rode paprika, grof gesneden
- 50 g peterselie, grof gesneden
- blaadjes van 5 takjes oregano
- 1-2 el rodewijnazijn
- sap en rasp van ½ biocitroen
- 1½ tl gerookte-paprikapoeder
- 60 ml olijfolie
- 1 sjalot, fijngesneden
Instructies
- Hak de knoflook, rode peper, paprika, peterselie en oregano met 1 el van de azijn, de citroenrasp en het -sap en het paprikapoeder grof in de keukenmachine. Pulse de olie erdoor en roer de sjalot erdoor. Breng op smaak met peper en zout en evt. nog wat azijn. Maak evt. iets dunner met wat water.
Voedingswaarde
- calorieën: 173 kcal
- eiwit: 1 g
- vet: 15 g
- koolhydraten: 5 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Benieuwd naar meer chimichurri recepten? Bekijk ze hier!
Crema jalapeño
aantal 4 | bijgerecht | feestelijk, weekend | zuid-amerikaans | glutenvrij, vegetarisch
Deze romige crema jalapeño is fris, licht pittig en ideaal als dip of saus.
Ingrediënten
- 1 avocado geschild, zonder pit
- 75 ml zure room
- sap en rasp van ½ biolimoen
- ½-1 jalapeño
Instructies
- Pureer alle ingrediënten tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper. Roer evt. wat dunner met wat water. Dek het af tegen verkleuring als je de saus van tevoren maakt.
Voedingswaarde
- calorieën: 134 kcal
- eiwit: 2 g
- vet: 12 g
- koolhydraten: 3 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Geblakerde maïssalsa
aantal 4 | bijgerecht | feestelijk, weekend | zuid-amerikaans | glutenvrij, lactosevrij, vegan
'Blakeren' betekent dat de korrels in de pan net een donker randje krijgen en licht beginnen te poppen. In deze maïssalsa zorgen de licht geblakerde maïskorrels voor een rokerige, volle smaak.
Ingrediënten
- 2 maïskolven
- ½ tl komijnzaad
- ½ rode ui, kleingesneden
- 2 tomaten, heel klein gesneden
- 2 el jalapeñoplakjes zuur, pot, fijngesneden
- 1 bosje koriander, blaadjes geplukt
- 2 biolimoenen
- mespunt kaneel
Instructies
- Snijd de korrels van de maïskolven en rooster ze met de komijn in een droge koekenpan tot de korrels iets blakeren en gaan springen en de komijn gaat geuren. Laat afkoelen en meng met de ui, tomaten, jalapeño en koriander. Rasp de schil van 1 limoen en pers de limoen uit. Meng de rasp en sap beide door de salsa en breng op smaak met de kaneel en wat zout. Snijd de laatste limoen in partjes en geef erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 94 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 2 g
- koolhydraten: 15 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nikkei leche de tigre marinade
aantal 4 | bijgerecht | feestelijk, weekend | zuid-amerikaans | lactosevrij, vegan
Met deze marinade kun je alle kanten op. De smaken passen zowel goed bij vlees en vis, maar ook bij tofu én tempeh. Fris, kruidig en een beetje spicy.
Ingrediënten
- sap en rasp van 5-7 biolimoenen
- ½ ui
- 5 cm gember, in stukjes
- ½ teen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode chilipeper naar smaak evt. zonder zaad en zaadlijsten
- 2 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- blaadjes van 1 bosje koriander
Instructies
- Pureer met de staafmixer het sap van 5 limoenen en al de limoenrasp met alle andere ingrediënten en een flinke snuf zout tot een gladde marinade. Proef of je het zuurder wilt, het hoort flink fris en zuur te zijn. Voeg evt. wat meer limoensap toe. Marineer vlees en/of tempé of tofoe minimaal 1 uur, maar liever 1 nacht. Laat vis ± 20 min. marineren.
Voedingswaarde
- calorieën: 72 kcal
- eiwit: 1 g
- vet: 1 g
- koolhydraten: 13 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook lekker: smokey soft taco’s met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa.