chimichurri maken – 6x inspiratie: dit kun je allemaal met deze frisse, pittige saus

chimichurri maken – 6x inspiratie: dit kun je allemaal met deze frisse, pittige saus
RECEPTEN, STYLING: LES FILLES ROUGES | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRICKX.

Van barbecueklassieker tot frisse smaakmaker op je bord: chimichurri doet het allemaal. Deze kruidige saus uit Zuid-Amerika is zó veelzijdig dat je ‘m na één keer proeven overal bij wilt serveren.

Maar wat is het precies? En hoe maak je ‘m zelf?

Wat is chimichurri eigenlijk?

Chimichurri is een frisse, pittige kruidensaus die zijn oorsprong vindt in Argentinië en Uruguay. De saus wordt traditioneel geserveerd bij gegrild vlees (asado), maar inmiddels heeft hij wereldwijd een vaste plek veroverd in keukens en op borden.

De basis? Verse kruiden, olie, azijn en knoflook. Simpel, maar oh zo krachtig. Dankzij het hoge zuurgehalte werkt chimichurri perfect als smaakmaker én als marinade.

Een saus met geschiedenis

Chimichurri is niet zomaar een saus: het is een essentieel onderdeel van de Zuid-Amerikaanse eetcultuur. Het woord zelf? Daarover doen verschillende theorieën de ronde. Sommigen zeggen dat het afgeleid is van het Baskische tximitxurri, wat zoveel betekent als “een mengelmoesje”. Anderen beweren dat Britse kolonisten vroegen om “give me the curry”, wat in de lokale tongval klonk als… juist: chimichurri.

Hoe het ook zij: één ding is zeker, deze saus brengt direct pit en diepgang in je gerechten.

Wil je snel een smaakvolle chimichurri saus maken?

Hier is een eenvoudige en snelle variant:

  1. Neem een handvol verse kruiden, zoals peterselie en koriander.
  2. Voeg een teentje knoflook toe, fijngehakt.
  3. Giet er wat olijfolie en rode wijnazijn bij.
  4. Breng op smaak met zout, peper en rode pepervlokken.
  5. Meng alles goed door elkaar en je chimichurri saus is klaar!

Voor wat extra lekkere inspiratie verzamelden wij 6 heerlijke recepten waar chimichurri perfect mee samen gaat:

6x chimichurri recepten

geplette aardappels met forel & chimichurri van munt
Plet de aardappels, zo worden ze extra knapperig van buiten. De chimichurri is fris, kruidig én pittig en combineert geweldig met de zachte aardappelsmaak. Zomer op je bord!
naar recept
geplette aardappels met chimichurri forel
borrelplank met tagliata & dragon-chimichurri
De Italiaanse klassieker tagliata bestaat uit dungesneden biefstuk of entrecote met een dressing, rucola en parmezaan. Op deze 'bijna te knap om op te eten'-borrelplank geven we het malse vlees een Argentijnse twist met chimichurri.
naar recept
vis in zoutkorst met chimichurri
Nodig iedereen uit die graag vis eet en ga helemaal los met vis in zoutkorst. Maak het feest compleet met een frisse chimichurri gemaakt van gegrilde paprika, kappertjes en augurk.
naar recept
vis in zoutkorst
ribeye-steak met chimichurri
Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom dit relaxte recept voor ribeye steak van de bbq. Leun achterover & ontspan, het wordt sowieso lekker!
42x bbq recepten voor de perfecte avond
naar recept
ribeye bbq chimichurri
chimichurri-forel met ananas
Chimichurri is de dansende naam van de klassieke Argentijnse chilidressing die – met de fijngehakte koriander erdoor gemengd – over een stevige gegrilde steak gaat. Óf over forel! Maak een weckpot vol. Want de heerlijke pitmaker gaat ook goed in salades (met bijv. avocado) in tomatensoep en op sandwiches met kaas of kip en gegrilde groenten.
naar recept
chimichurri-forel met ananas - delicious
choripan
Deze ultieme Argentijnse hotdog maak je met gegrilde verse chorizoworst, chimichurrisaus en salsa criolla. Rol je mouwen op en leg servetten klaar!
naar recept
choripan recept

Bekijk ook: tomatensoep maken? 11 klassiekers waar je altijd op kunt rekenen