witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot

witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot
lactosevrij, veganistisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestelijk, kerst |
hollands |
lactosevrij, vegan
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
voorbereiding30 minutes
kooktijd45 minutes
wachten15 minutes
totale tijd1 hour 30 minutes

ingrediënten

  • 25 g witte amandelen
  • 60 g blanke hazelnoten
  • 1 rode paprika
  • 1 el tomatenpuree
  • 3-4 el extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl rodewijnazijn
  • 1 el panko, Japans grof broodkruim
  • 1 tl gerookt mild paprikapoeder* (pimentón)+ extra om te bestrooien
  • 2 teentjes zwarte knoflook**
  • 4 stronkjes witlof, in de lengte in vieren gesneden
  • rasp van 1 (bio)sinaasappel
  • 75 g waterkers of jonge bladsla

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de noten op een bakplaat en rooster in 10-12 min goudbruin. Leg intussen de paprika op een ovenschaaltje. Neem de noten uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220°C en zet de paprika op een rooster in de oven en rooster ± 30 min. of tot het velletje is geblakerd. Keer tussentijds een keer. Laat de paprika ± 15 in een plastic zak afkoelen en verwijder dan het velletje en de zaadjes.
  • Maal de amandelen en 50 g van de hazel- noten fijn in de keukenmachine. Voeg de paprika, tomatenpuree, 1 el olijfolie, knoflook, rodewijnazijn, panko en het paprikapoeder toe. Doe er 1-2 el water bij en draai tot een romige, stevige saus. Maak evt. iets dunner met een paar el water en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de zwarte knoflook heel fijn met de laatste 2 el olie, driekwart van het sinaasappelrasp en wat peper en zout.
  • Bestrijk de witlofparten rondom met wat olie en bak ze in de grillpan tot ze strepen hebben, keer regelmatig.
  • Doe de witlof in een pan met dikke bodem en bestrijk met de sinaasappelolie. Bak met de deksel op de pan in nog ± 10 min. net gaar.
  • Hak de rest van de hazelnoten grof. Leg op elk bord wat waterkers, verdeel daarover de witlofparten en schep er wat romescosaus over. Bestrooi met de gehakte hazelnoten, rest van het sinaasappelrasp en met iets paprikapoeder.

Voedingswaarde:

calorieën: 300kcal

|

eiwit: 6g

|

vet: 26g

|

koolhydraten: 9g
auteur: delicious.
Voorbereiden: maak 1 dag van tevoren de romanesco en de sinaasappelolie. Bewaar alles afgedekt tot gebruik. 

*Pimentón is er in 3 soorten, zoet, mild en scherp. Je kunt de scherpe gebruiken, maar begin dan met een beetje.
**Zwarte knoflook is gewone knoflook die je lang laat fermenteren op lage temperatuur, zodat het zwart wordt en de knoflook heel intens smaakt, te koop bij groentenwinkels, delicatessenzaken en online.

Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Esther de Munnik, Yvonne Nortier. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Bewerking: Trudlies Schouten. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot