Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
Voorbereiding30 minutesminutes
Kooktijd45 minutesminutes
wachten15 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
Ingrediënten
25gwitte amandelen
60gblanke hazelnoten
1rode paprika
1eltomatenpuree
3-4elextra vergine olijfolie
1teenknoflook
1tlrodewijnazijn
1elpanko,Japans grof broodkruim
1tlgerookt mild paprikapoeder* (pimentón)+ extra om te bestrooien
2teentjeszwarte knoflook**
4stronkjes witlof,in de lengte in vieren gesneden
rasp van 1 (bio)sinaasappel
75gwaterkers of jonge bladsla
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de noten op een bakplaat en rooster in 10-12 min goudbruin. Leg intussen de paprika op een ovenschaaltje. Neem de noten uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220°C en zet de paprika op een rooster in de oven en rooster ± 30 min. of tot het velletje is geblakerd. Keer tussentijds een keer. Laat de paprika ± 15 in een plastic zak afkoelen en verwijder dan het velletje en de zaadjes.
Maal de amandelen en 50 g van de hazel- noten fijn in de keukenmachine. Voeg de paprika, tomatenpuree, 1 el olijfolie, knoflook, rodewijnazijn, panko en het paprikapoeder toe. Doe er 1-2 el water bij en draai tot een romige, stevige saus. Maak evt. iets dunner met een paar el water en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de zwarte knoflook heel fijn met de laatste 2 el olie, driekwart van het sinaasappelrasp en wat peper en zout.
Bestrijk de witlofparten rondom met wat olie en bak ze in de grillpan tot ze strepen hebben, keer regelmatig.
Doe de witlof in een pan met dikke bodem en bestrijk met de sinaasappelolie. Bak met de deksel op de pan in nog ± 10 min. net gaar.
Hak de rest van de hazelnoten grof. Leg op elk bord wat waterkers, verdeel daarover de witlofparten en schep er wat romescosaus over. Bestrooi met de gehakte hazelnoten, rest van het sinaasappelrasp en met iets paprikapoeder.
Voedingswaarde
calorieën: 300kcal
eiwit: 6g
vet: 26g
koolhydraten: 9g
auteur: delicious.
Voorbereiden: maak 1 dag van tevoren de romanesco en de sinaasappelolie. Bewaar alles afgedekt tot gebruik. *Pimentón is er in 3 soorten, zoet, mild en scherp. Je kunt de scherpe gebruiken, maar begin dan met een beetje. **Zwarte knoflook is gewone knoflook die je lang laat fermenteren op lage temperatuur, zodat het zwart wordt en de knoflook heel intens smaakt, te koop bij groentenwinkels, delicatessenzaken en online.Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Esther de Munnik, Yvonne Nortier. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Bewerking: Trudlies Schouten.