de ultieme croissantcombinaties: van pistache tot ‘crookie’

Als wafel, hybrid crompouce, rond, vierkant, gevuld, in mini formaat voor door je ontbijtgranen of als soepcrouton: staat er een nieuwe croissantcombinatie op het menu, dan móéten we die bestellen. Na gedegen onderzoek – veegt kruimels van kin – zijn dit combinaties die je ook thuis wil proberen.

Met een verse croissant moet je niet sollen, die is het lekkerste zo, uit het vuistje, of afgescheurd en besmeerd met boter en een klein beetje jam. Maar lees je onderstaande croissantcombinaties, dan slaat de twijfel toe. Misschien is een croissant met ei en rivierkreeftjes zo gek nog niet, en wat slim: een croissant van de vorige dag opkrikken met spijs en appel.

Ook een croissant gevuld met oude kaas, sriracha mayonaise, sesamzaadjes en peterselie uit het wafelijzer (afgekeken van Bakkit), klinkt eigenlijk zo slecht nog niet. Of wat dacht je van de nieuwste trend, de ‘crookie’: een croissantcombinatie met populaire koekjes zoals de red velvet, witte chocolade of framboos met oreo.

Daarom een lijstje met croissantcombinaties waar een Fransman zijn neus voor ophaalt, maar die stiekem gewoon verschrikkelijk lekker zijn. Hij weet niet wat-ie mist!

Ook lekker: probeer eens een cruffin!

Croissantcombinaties om zelf te proberen

Gevulde croissant met gebakken appel en amandelspijs

Appel en kaneel is altijd een goede combinatie en in een croissantje al helemaal? Bak de appelstukjes warm en zacht. Voeg een beetje amandelspijs of frangipane toe en eventueel nog wat kaneel. Snijd het croissantje open en vul met het appelmengsel. Bak eventueel nog even in de oven en geniet!

Croissant met geitenkaas, parmaham en pesto

Dit croissantje is een ham-kaascroissant, maar dan nét even anders. Besmeer de croissant royaal met pesto en vul met geitenkaas en parmaham. Geen fan van geitenkaas? Kies dan voor een andere kaas zoals camembert of brie. Net zo lekker.

Croissant met brie en jam

Brie is super in combinatie met jam alleen, laat staan in combinatie met een croissant. De combinatie van hartig en zoet is perfect. Wij zijn gek op bosbessen of vijgenjam, maar gebruik jouw favoriete smaak om dit feestje compleet te maken.

Croissant als tosti

Maak de bekende ham-kaascroissant nóg lekkerder door de croissant even in het tosti-ijzer – of nog leuker: in het wafelijzer – te leggen. De kaas wordt knapperig en smelt van binnen, en smaakt daardoor weer heel anders dan de welbekende ham-kaascroissant. Een aanrader om te proberen.

Croissant met pompoen, vanille en appel

Afgekeken van de populaire vegan bakker Saint-Jean in Amsterdam waar ze een croissant vullen met custard, pompoenjam en gekaramelliseerde appel.

Custard en specerijen

Maak een custard met je favoriete specerijen zoals kaneel, kardemom, saffraan of venkelzaad en smeer er rijkelijk je croissant mee in. Vers seizoensfruit erop en smullen maar!

Croissant met ei

Tot slot een van onze favoriete combinatie: croissant met ei. Maak een roerei met zalm en spinazie of probeer deze combinatie met een gepocheerd eitje en rivierkreeftjes. Heel lekker voor bij een feestelijk ontbijt.

En probeer ook deze recepten met croissants

croissants met pistache en abrikozen
Je ziet ze nu overal: croissants gevuld met frangipane. Het is dé manier om croissants van een dag oud een nieuw leven te geven. In plaats van amandelen maken wij een grove frangipane van pistachenoten en abrikozenjam. Een luxe manier om aan de dag te beginnen!
naar recept
croissant met pistache en abrikozen
croissanttoetje met witte chocolade
Heb je een paar croissants over? Denk no waste en maak er dit surprise-toetje van met romige kokosvulling, witte chocolade en kersen!
De aantrekkingskracht van witte chocolade zit in de combi heel zoet en vol romig! Als je dat in taart, toet, cake of pudding stopt en zorgt voor bijzondere smaakcontrasten als kruidige nootmuskaat, frisse kersen, pittige gember of romige banaan zit je helemaal goed.
Tip: top het af met een subtiel laagje poedersneeuw van witte choco.
naar recept
croissanttoetje met witte chocolade

Zelf croissants maken? Chef Joris Bijdendijk legt je uit hoe je de beste maakt.

croissantcombinaties unsplash copy
UNSPLASH