aantal 4 |
voorgerecht |
|
italiaans |
Etentje? Serveer deze grote schelpen als voorgerecht. Zodra je gasten aan tafel zitten hoef je de schelpen alleen nog even onder de grill te plaatsen voor een crunchy topping.Kan je geen grote schelpen vinden? Deze spaghetti vongole is ook verschrikkelijk lekker.
Ingrediënten
- 150 g briochebrood zonder korstjes, in grove stukken
- 1 grote teen knoflook geperst
- ¼ bosje platte peterselie, blaadjes geplukt en fijngesneden
- 1 kg grote tapijtschelpen* of vongole
- 4 el extra vergine olijfolie + extra voor erbij
- ± 4 el witte wijn
Instructies
- Verwarm de ovengrill op de hoogste stand.
- Doe de brioche met de knoflook en peterselie in de keukenmachine en mix met de pulseerknop tot een grof kruimelig mengsel.
- Schep de schelpen in een schaal om met 3 el olijfolie. Verhit een pan met goed sluitend deksel op hoog vuur tot hij heel heet is. Voeg de schelpen toe en leg direct de deksel op de pan. Verwarm de schelpen onder af en toe omschudden
- tot ze open staan, zo kort mogelijk. Pak de open schelpen direct met een tang uit de pan en leg ze in een schaal.
- Haal een helft van de schelpen. Leg de de andere helften met de schelpdieren erin op de bakplaat. Giet in elke schelp een beetje wijn. Verdeel het brioche-mengsel erover en druppel de laatste olijfolie erover. Gril de schelpen ± 3 min. tot het gratinlaagje goudbruin kleurt. Sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer direct.
Voedingswaarde
calorieën: 260kcal
eiwit: 11g
vet: 14g
koolhydraten: 19g
* Tapijtschelpen worden ook verkocht als palourdes. Kies ze zo groot mogelijk.
RECEPT: MATT MORAN, COLIN FASSNIDGE, MANU FEILDEL | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: EMMA KNOWLES | TEKST: PHOEBE WOOD.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: kabeljauw-vongolestoof met aardappel en postelein