uramaki! stap voor stap inside out sushi maken

Koken is net als de rest van het leven: het lijkt een behoorlijke kluif, totdat je het in stukjes hakt. Dat is dan ook precies wat we doen in onze rubriek stap voor stap, waar we allerlei bereidingswijzen razend behapbaar maken. Vandaag duiken we de keuken in voor binnenstebuiten-sushi: uramaki! Met dit stappenplan is het een koud kunstje.

Dol op duidelijke uitleg – inclusief foto’s? Klik dan hier voor onze andere ‘stap voor stap’ recepten.

Wat is uramaki?

Inmiddels is ’t niet meer weg te denken van het sushi menu, maar uramaki bestaat nog niet eens zo gek lang. Het verhaal gaat dat een Japanse chef-kok in Los Angeles in de jaren ‘70 voor het eerst experimenteerde met het rollen van sushi met rijst aan de buitenkant, om tegemoet te komen aan de westerse wensen en smaken. 

De nieuwe stijl werd vervolgens populair in Japan en verspreidde zich over de hele wereld. Deze rijstrollen bieden namelijk meer mogelijkheid voor creativiteit en variatie, omdat de rijst aan de buitenkant van het norivel kan worden bedekt met allerlei verschillende toppings en smaakmakers.

Deze vorm ken je vast nog niet: sushiterrine met spicy zalm.

Zelf sushi maken, lastig of leuk?

Je hebt je er vast al eens aan gewaagd: thuis de sushi-chef uithangen. De kans is groot dat je het rollen van de meest bekende soort – die met het zeewier aan de buitenkant – wel in de vingers hebt. Deze keer draaien we de rollen niet om maar keren we ze binnenstebuiten!

Voor de benodigde ingrediënten moet je eerst even op pad. Voor uramaki heb je norivellen, sushirijst, rijstazijn, suiker, zout, avocado, komkommer, zalm, tonijn en eventuele andere ingrediënten naar keuze nodig. Je kunt ook wasabi, sojasaus en gember gebruiken om je uramaki mee te serveren.

Gooi je graag wat leuke weetjes op tafel tijdens je sushi-avond? Lees dan hier de feiten & fabels over wasabi!

Zelf sushi maken brengt ook het grote voordeel met zich mee dat je de ingrediënten volledig zelf kunt bepalen. Hierdoor ligt feestelijke, vegan sushi opeens binnen handbereik, in tegenstelling tot het karige aanbod dat je soms in restaurants treft. Tegenwoordig vul je sushi niet alleen met echt lekkere plantaardige tonijn, maar zijn er ook vegan viseitjes op de markt.

Van crunchy (panko) en romig (avocado) tot spicy (chili-vlokken) en zoetzuur (tamarindesaus): we zijn niet vies van een fijn staaltje fusion en met uramaki kun je alle kanten op. De perfecte rol dus wanneer je graag experimenteert met verschillende smaken en texturen! 

Stap voor stap uramaki maken

Begin met het bereiden van de sushirijst: spoel de rijst grondig af. Nee, echt niet overslaan die stap, want dit is waarom je rijst wil wassen voor het koken.

Kook het daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng vervolgens de rijstazijn, suiker en zout in een aparte kom en verwarm dit totdat de suiker en zout zijn opgelost. Voeg dit mengsel toe aan de gekookte rijst en meng goed.

Daarna kun je aan de slag! Hieronder vind je het proces stapsgewijs:

Genoeg pogingen gewaagd maar is het resultaat niet bevredigend? Geen zorgen, we hebben een adresje voor je! De beste sushi van Nederland eet je op dit industrieterrein, volgens Yvette van Boven.

uramaki
UNSPLASH