Versgebakken naan kan niemand weerstaan. Hoeft ook niet, want we geven je hét recept voor de allerlekkerste naan brood ever, dus dan kun je dit heerlijke Indiase brood zo vaak bakken als je zelf wilt.
Moeilijk is het niet. Voor de beginnende bakker is er een basisrecept waarmee je, als je het onder de knie hebt, helemaal los kan gaan met de gepimpte versies. En gevorderde bakkers kunnen direct door naar de variaties.
Elke keuken heeft zijn eigen platbrood, ken je deze Turkse variant met spinazie-kaasvulling al?
Basisrecept naan brood
Ingrediënten
- 450 g bloem + extra om te bestuiven
- 7 g 2 tl gedroogde gist
- 1 tl zout
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 90 g Griekse yoghurt
- 2 el olie
- 30 g ghee gesmolten*
- sesamzaad, geroosterd
Instructies
- Meng in een kom de bloem met de gist, het zout en de suiker. Voeg 185 ml lauwwarm water, de yoghurt en olie toe en kneed het deeg 5 min. tot het glad is.
- Leg het deeg in een kom. Laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in ± 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
- Verwarm intussen de oven met pizzasteen 40 min. voor tot 250ºC, bij voorkeur op heteluchtstand. Sla het deeg terug en verdeel het in 6 porties.
- Rol elk stuk op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 10×15 cm.
- Bestrijk de deeglappen aan beide kanten met een klein beetje olie. Schakel de oven weer terug naar 250ºC zonder hetelucht (alleen wanneer je een heteluchtoven gebruikt). Bak 1 naan ± 5 min. op de pizzasteen tot het mooi gerezen is en licht kleurt.
- Bestrijk de naan met ghee en bestrooi met sesamzaad. Houd warm onder aluminiumfolie en bak de rest van de naan.
Voedingswaarde
Stap 4 Stap 5 Stap 6
Naan met spannende specerijen
Voor zoete en hartige naan rol je elke portie deeg uit tot een cirkel van 15 cm. Verdeel de vulling (zie de recepten hieronder) over het midden en houd ± 1½ cm van de rand vrij. Klap de zijkanten over de vulling en druk ze goed tegen elkaar, zodat de vulling goed omsloten is. Rol ze uit tot ovalen van 12×20 cm. Leg ze met de naad omlaag op een pizzasteen. Bak ze één voor één 5 min. op de voorverwarmde ovensteen of het bakplaat tot ze mooi gerezen zijn en licht kleuren.
Naan variaties
Het uitgerolde naandeeg vormt een ideale basis voor lekkere vullingen.
Aloo-naan
Prak 2 gekookte bloemige aardappelen grof, voeg ringetjes van 1 groene peper (zonder de zaadjes), 6 el fijngesneden korianderblad, 1 tl komijnzaad en 1 tl garam masala* toe. Bestrooi de gebakken naan met geroosterd komijnzaad in plaats van sesamzaad. (25 min.)
Peshwari naan
Meng 120 g fijngesneden (BlueThompson) rozijnen met 50 g fijngehakt amandelschaafsel, 75 g fijngehakte pistaches en 1 el ruwe rietsuiker. Bestuif de gebakken naan met een klein beetje poedersuiker in plaats van sesamzaad.
Blue Thompson rozijnen worden gemaakt van de blauwe druivenras Blue Thompson. Ze zijn lekker dik en hebben een iets frissere smaak dan gewone rozijnen. Ze zijn te koop bij delicatessenwinkels en natuurvoedingwinkels.
Knoflook-kaas naan
Meng 165 g geraspte paneer* of jonge kaas,8 el fijngesneden korianderblad en 5 geperste tenen knoflook. Bestrooi de gebakken naan met fijngesneden korianderblad in plaats van sesamzaad.
Tips
Trucs
Met een pizzasteen krijg je min of meer hetzelfde effect als met een traditionele Indiase tandooroven. Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een gewone bakplaat, zet ‘m helemaal onder in de oven en verwarm 15 min. voor.
Het bloemmengsel is nogal dik, gebruik daarom een niet al te scherp mes om de ingrediënten met snijdende bewegingen eerst door elkaar te mengen tot er een samenhangend geheel ontstaat.
Bak de naan tot ze licht kleuren. Te lang gebakken brood wordt knapperig en hard.
Naan en curry zijn beste vrienden
Naan is lekker om curry en andere sauzige gerechten mee op te soppen.