Sformatino is een kleine, romige, hartige flan die populair is in Noord-Italië. Heel zacht van smaak en meestal gemaakt op basis van courgette of pompoen.
Ze worden als primi geserveerd met een stevige saus, bijvoorbeeld met blauwe kaas. Onze delicious. twist: met maïs &balsamico-popcorn.
Verwacht geen subtiele smaken als je gaat eten in de bergen van Noord-Italie. Daar komen stevige kost en flinke porties op tafel om de wintermaanden te doorstaan. In het maart-nummer 2023 van delicious. vind je de klassiekers uit de bergen en geven wij er – uiteraard met respect! – een twist aan.
Het hele magazine staat in het teken van de Italiaanse winterkeuken. Bestel ‘m hier!
Italiaanse hartige flan – sformatino
glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestelijk, weekend, winter |
italiaans |
glutenvrij, vegetarisch
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
Kookgerei
- staafmixer met hakbakje
- rvs timbaaltjes van 6 cm hoog bodem bekleed met bakpapier en dik ingevet met boter
Ingrediënten
- 2 maïskolven
- 100 ml melk
- 2 eieren
- 100 g ricotta
- citroensap
- 100 g gorgonzola
- 125 ml slagroom
balsamico-popcorn
- 20 g boter of 1 el olie
- 30 g popcorn, rauwe maïs
- 1-2 el crema di balsamico
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160ºC. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de maïskolven in ± 10 min. gaar. Neem ze uit de pan en laat ze wat afkoelen. Snijd met een scherp mes de korrels eraf. Pureer de helft van de korrels met de melk zo glad mogelijk in het hakbakje van de staafmixer. Druk de puree door een zeef en meet 130 g af. De velletjes in de zeef gebruik je niet meer.
- Klop de eieren in een kom in ± 3 min. luchtig. Voeg de ricotta toe en giet al kloppende het maïsmengsel erbij. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
- Verdeel het mengsel over de ingevette timbaaltjes. Zet de timbaaltjes in een diepe ovenschaal en giet kokend water in de ovenschaal rondom de timbaaltjes, tot de timbaaltjes ± 4 cm onder water staan.
- Bak de sformatini’s 30 min. au bain-marie in de oven tot ze gaar zijn en laat de sformatini’s daarna zonder de deur te openen nog ± 25 min. in de oven staan.
- Verwarm intussen voor de balsamico-popcorn de boter op matig vuur in een koekenpan. Voeg de popcorn toe en dek af met een deksel. Schud alles goed rond zodat alle maïskorrels bedekt zijn met boter. Pof de maïs in 4-6 min. op matig vuur. Bedruppel als je de maïs bijna niet meer hoort poffen met de crema di balsamico en schud nog even goed door met wat zout. Neem van het vuur.
- Rooster in een droge koekenpan de rest van de maïskorrels met een snufje zout en een kneepje citroensap tot ze bruine plekjes krijgen.
- Verwarm de gorgonzola met de slagroom op laag vuur tot de kaas gesmolten is. Roer goed door en breng op smaak met versgemalen peper.
- Schenk een laagje blauwe-kaassaus over 4 borden. Stort de sformatino eerst op een plank. Gebruik evt. een scherp mesje om de zijkanten los te maken. Leg ze daarna voorzichtig in de saus en dan de geroosterde maïskorrels en de balsamico-popcorn eromheen.
Voedingswaarde
calorieën: 434kcal
eiwit: 14g
vet: 32g
koolhydraten: 21g
R Merijn Tol. Liselore Bus, Dosia Brewer
F Ernie Enkelaar
S Esther de Munnik
F Ernie Enkelaar
S Esther de Munnik
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Toch iets anders dan deze hartige flan? Bekijk ook deze pizza al taglio!