Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen - of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is - zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
Voorbereiding1 hourhour
Kooktijd55 minutesminutes
Kookgerei
staafmixer met hakbakje
rvs timbaaltjes van 6 cm hoog bodem bekleed met bakpapier en dik ingevet met boter
Ingrediënten
2maïskolven
100mlmelk
2eieren
100gricotta
citroensap
100ggorgonzola
125mlslagroom
balsamico-popcorn
20gboter of 1 el olie
30gpopcorn,rauwe maïs
1-2elcrema di balsamico
Instructies
Verwarm de oven voor op 160ºC. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de maïskolven in ± 10 min. gaar. Neem ze uit de pan en laat ze wat afkoelen. Snijd met een scherp mes de korrels eraf. Pureer de helft van de korrels met de melk zo glad mogelijk in het hakbakje van de staafmixer. Druk de puree door een zeef en meet 130 g af. De velletjes in de zeef gebruik je niet meer.
Klop de eieren in een kom in ± 3 min. luchtig. Voeg de ricotta toe en giet al kloppende het maïsmengsel erbij. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
Verdeel het mengsel over de ingevette timbaaltjes. Zet de timbaaltjes in een diepe ovenschaal en giet kokend water in de ovenschaal rondom de timbaaltjes, tot de timbaaltjes ± 4 cm onder water staan.
Bak de sformatini’s 30 min. au bain-marie in de oven tot ze gaar zijn en laat de sformatini’s daarna zonder de deur te openen nog ± 25 min. in de oven staan.
Verwarm intussen voor de balsamico-popcorn de boter op matig vuur in een koekenpan. Voeg de popcorn toe en dek af met een deksel. Schud alles goed rond zodat alle maïskorrels bedekt zijn met boter. Pof de maïs in 4-6 min. op matig vuur. Bedruppel als je de maïs bijna niet meer hoort poffen met de crema di balsamico en schud nog even goed door met wat zout. Neem van het vuur.
Rooster in een droge koekenpan de rest van de maïskorrels met een snufje zout en een kneepje citroensap tot ze bruine plekjes krijgen.
Verwarm de gorgonzola met de slagroom op laag vuur tot de kaas gesmolten is. Roer goed door en breng op smaak met versgemalen peper.
Schenk een laagje blauwe-kaassaus over 4 borden. Stort de sformatino eerst op een plank. Gebruik evt. een scherp mesje om de zijkanten los te maken. Leg ze daarna voorzichtig in de saus en dan de geroosterde maïskorrels en de balsamico-popcorn eromheen.
Voedingswaarde
calorieën: 434kcal
eiwit: 14g
vet: 32g
koolhydraten: 21g
auteur: delicious.
R Merijn Tol. Liselore Bus, Dosia Brewer F Ernie Enkelaar S Esther de Munnik