tapas: de allerlekkerste hapjes voor een Spaanse avond

tapas: de allerlekkerste hapjes voor een Spaanse avond

Vier het weekend en zet een hele tafel vol met tapas. Wij vinden ’t een feest om te maken én om op te eten. Het aantrekkelijkste van tapas is de eenvoud van smaken en de ongedwongen presentatie.

Trek de mooiste schaaltjes uit de kast en begin lekker op tijd met het maken van deze tapas recepten. De meeste hapjes kun je namelijk prima op kamertemperatuur serveren. Top, want dan kun jij als kok ook aanschuiven tijdens de borrel!

Ook heerlijk: 6 Spaanse salade recepten, por favor

Naast een koude karaf met citrus, rode wijn en een vlotte scheut brandy en marsala, wil je verschillende smaken, texturen en proteïne serveren. Ga voor een schaal met gebakken spinazie, knoflook, rozijnen en kikkererwten, bak een van onze tortilla recepten en vul de groenten aan met pittige chorizo, een gemarineerd kaasje (manchego) en een paar visjes. Sardines van de grill bijvoorbeeld, inktvis, of maak een escabeche van mosseltjes – heerlijk op een stuk knapperig knoflookbrood.

3x tapas voor een Spaanse avond

aantal 4 | bijgerecht, hapje | feestelijk, zomer | spaans |
Het aantrekkelijkste van tapas is de eenvoud van smaken. Wij geven je onze favoriete tapas waarmee jij de Spaanse zomer gewoon in huis haalt!
Kooktijd1 hour 40 minutes
Totale tijd1 hour 40 minutes

Ingrediënten

kikkererwten en chorizo met sherry

  • el olijfolie
  • 125 g chorizoworst gedroogd, in plakjes
  • 80 ml sherry droog
  • 1 kikkererwten blik à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
  • handje peterselie grof gesneden, plat

easy tortilla

  • 500 g aardappelen vastkokend
  • 50 ml olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 8 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • zeezoutvlokken
  • Handje peterselie fijngehakt, plat
  • extra nodig: koekenpan ø 20 cm

inktvis met romescosaus

  • 80 g amandelen gemalen
  • 50 g zuurdesembrood in stukjes
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 400 g rode piquillopepers (pot)* mild of geroosterde paprika’s (pot),uitgelekt
  • ½ citroen sap
  • tl gerookt paprikapoeder**
  • el rodewijnazijn
  • el olijfolie
  • zonnebloemolie voor het frituren
  • 150 g bloem
  • 800 g pijlinktvis schoongemaakt, lijfjes in ringen van 1 cm, grote tentakels instukken

Instructies

kikkererwten en chorizo met sherry

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de chorizo onder af en toe omscheppenin 3-4 min. knapperig. Voeg 4 el sherry toe en roerbak de chorizo 3 min. zodat hij iets karamelliseerten de vloeistof verdampt.
  • Voeg de kikkererwten en de rest van de sherry toe en laat ± 5 min. doorwarmen onder af en toeomscheppen.
  • Bestrooi met de peterselie en wat zout en peper en serveer warm.

easy tortilla

  • Schil de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak deplakjes op half hoog vuur al omscheppend in 10-15 min. lichtbruin en gaar. Doe de ui erbij en baknog 5 min al omscheppend. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren in een grote komlos met de melk en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappelen in de kom met deeieren en meng goed. Doe alles weer in de pan en bak op laag vuur met het deksel op de pan ca. 5 min. Of tot de bovenkant net gestold is. Neem van het vuur, plaats een bord omgekeerd op de pan en keer de tortilla. Schuif de tortilla weer terug in de pan met de ongebakken kant naar beneden.Bak nog ca. 5 min. of tot de tortilla gaar is. Bestrooi met zeezoutvlokken en platte peterselie.

inktvis met romescosaus

  • Doe de gemalen amandel en het brood in een keukenmachine en verkruimel ze grof. Voeg deknoflook, pepers of paprika, citroensap, paprikapoeder en de azijn toe en maal tot een grove pasta.Meng de olijfolie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Vul een (frituur)pan voor de helft met zonnebloemolie en verhit tot 190ºC (of tot een blokje brood in 30 sec. goudbruin en knapperig bakt). Voeg wat zout en peper toe aan de bloem, wentel deinktvisringen en tentakels erdoor en schud het teveel eraf. Frituur de inktvis met enkele stukstegelijk in 2-3 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zeezout en serveer warm met de romescosaus.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Piquillopepers zijn zoete gemarineerde pepers, verkrijgbaar bij Turkse winkels en via internet.
** Gerookt paprikapoeder (pimenton) is verkrijgbaar bij delicatessenwinkels, vervang het eventueeldoor gewoon paprikapoeder.
Recepten: Rosie Ramsden. Fotografie: Laura Edwards. Styling: Polly-Web-Wilson
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
tapas - delicious

Nog meer Spaanse tapas voor een tafel vol

aantal 4 | bijgerecht, hapje | feestelijk, zomer | spaans |
Luid het weekend in en maak deze fantastische tapas uit Madrid. Met een gevulde borrelplank wordt het een enorm feestmaal!
Nog meer tapas voor op je borrelplank: deze easy tapas.
Kooktijd2 hours
Totale tijd2 hours

Ingrediënten

gegrilde bosuitjes met jamon, tuinbonen en artisjok

  • 4 bosuitjes
  • 1 el olijfolie
  • 250 g tuinbonen versgedopt of diepvries
  • 15 g boter ongezouten
  • 200 g artisjokkenharten gemarineerd, pot of blik, uitgelekt en in vieren
  • ½ citroen sap
  • 12 plakjes jamon* in stukjes gescheurd

gamba’s met knoflook en chili

  • 150 ml olijfolie
  • 1 ½ theelepel chilivlokken
  • 5 knoflooktenen geplet
  • 2 tomaten groot, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel citroensap
  • 12-16 gamba’s rauw, ongepeld

patatas bravas

  • 750 g aardappels vastkokend, geschild, in stukken
  • el olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook in dunne plakjes
  • ½ rode peper zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 1 el gerookt paprikapoeder*
  • 1 tomaatblokjes blik à 400 g
  • 1 takje rozemarijn naaldjes fijngesneden
  • 1 el rodewijn– of sherryazijn
  • zonnebloemolie voor het bakken
  • aioli of mayonaise, voor erbij

Instructies

gegrilde bosuitjes met jamon, tuinbonen en artisjok

  • Bestrijk de bosuitjes met de olie. Verhit een grillpan op hoog vuur tot heel heet en rooster debosuitjes 5 min., of tot ze beetgaar zijn en aan beide kanten lichte schroeiplekjes krijgen. Schep zeop een bord.
  • Blancheer de tuinbonen in ± 3 min. beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel zekoud. Druk de bonen uit hun grijze vliesjes (dubbeldoppen) en gooi de vliesjes weg.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter, artisjok, tuinbonen en bosuitjes toe enlaat alles 2-3 min. doorwarmen. Neem van het vuur, schep citroensap naar smaak en de jamonerdoor , breng op smaak met zout en peper en serveer.

gamba’s met knoflook en chili

  • Verhit op middel hoog vuur de olijfolie in een grote, diepe koekenpan. Bak de chilivlokken, deknoflook en de tomaten met het citroensap ca. 5 min. tot de knoflook net een beetje kleur krijgt enlekker gaat ruiken. Draai het vuur hoger en doe er de gamba’s bij. Bak de gamba’s alomscheppend ca. 3 min. roze en gaar. Breng op smaak met zout.

patatas bravas

  • Kook de aardappels in kokend water met zout 7 min. voor en giet af.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui zachtjes 5 min. Voeg de knoflook, rode peper en het paprikapoeder toe en bak ze 1 min. mee tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg de tomaatblokjes, rozemarijn, azijn en wat zout en peper toe en breng aan de kook. Draai hetvuur lager en laat de saus 15 min. inkoken. Laat de saus iets afkoelen en pureer hem glad. Schenk de saus terug in de pan en houd hem warm.
  • Verhit een laagje zonnebloemolie van 2 cm in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak deaardappel in delen in 5-6 min. gaar en goudbruin onder af en toe omscheppen. Laat uitlekken opkeukenpapier. Bestrooi de aardappelstukjes met zout en serveer ze met de saus en aioli.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Jamon (Spaanse rauwe ham) is verkrijgbaar in de supermarkt en (Spaanse) delicatessenwinkels.Vervang het eventueel door rauwe ham naar keuze. * Gerookt paprikapoeder (pimenton) is verkrijgbaar bij delicatessenwinkels, vervang het evt. doorgewoon paprikapoeder.
Recepten: Rosie Ramsden. Fotografie: Laura Edwards. Styling: Polly-Web-Wilson
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook een van deze 9 tapas recepten

spaanse tortilla met mosselen en chorizo
Zachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.
naar recept
tortilla-delicious
tortilla met chorizo
Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar recept
Aardappel tortilla met chorizo
pittige gazpacho met krab
Summertime and the living is easy… Een paar kleine voorgerechten vragen wat meer voorbereiding, maar het is wel extra feestelijk. Kip met mangosalsa, tabouleh of deze pittige gazpacho met krab. Stuk voor stuk ideale appetizers. Vooral samen met een frisse cocktail.
naar recept
gazpacho met krab | delicious
gazpacho
Wij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!
naar recept
gazpacho-delicious
waanzinnig krokante aardappels
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen.
Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen.
Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
naar recept
pretty awesome potatoes all fired up joy bouwmeester
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar recept
sardines grillen | deliciou
limabonen met chorizo en chipotle
In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht. 
naar recept
tarte tatin met tomaten & manchego
Zoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.
Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
Dol op bladerdeeg? Maak dan ook eens deze snelle vega bladerdeegtaartjes.
naar recept
tarte tatin met tomaat & manchego
bitterballen serranoham en manchego met aïoli
Tijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!
naar recept
bitterballen met serrano manchego - delicious