Vier het weekend en zet een hele tafel vol met tapas. Wij vinden ’t een feest om te maken én om op te eten. Het aantrekkelijkste van tapas is de eenvoud van smaken en de ongedwongen presentatie.
Trek de mooiste schaaltjes uit de kast en begin lekker op tijd met het maken van deze tapas recepten. De meeste hapjes kun je namelijk prima op kamertemperatuur serveren. Top, want dan kun jij als kok ook aanschuiven tijdens de borrel!
Ook heerlijk: 6 Spaanse salade recepten, por favor
Naast een koude karaf met citrus, rode wijn en een vlotte scheut brandy en marsala, wil je verschillende smaken, texturen en proteïne serveren. Ga voor een schaal met gebakken spinazie, knoflook, rozijnen en kikkererwten, bak een van onze tortilla recepten en vul de groenten aan met pittige chorizo, een gemarineerd kaasje (manchego) en een paar visjes. Sardines van de grill bijvoorbeeld, inktvis, of maak een escabeche van mosseltjes – heerlijk op een stuk knapperig knoflookbrood.
3x tapas voor een Spaanse avond
Ingrediënten
kikkererwten en chorizo met sherry
- 2½ el olijfolie
- 125 g chorizoworst gedroogd, in plakjes
- 80 ml sherry droog
- 1 kikkererwten blik à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- handje peterselie grof gesneden, plat
easy tortilla
- 500 g aardappelen vastkokend
- 50 ml olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 8 eieren
- 2 eetlepels melk
- zeezoutvlokken
- Handje peterselie fijngehakt, plat
- extra nodig: koekenpan ø 20 cm
inktvis met romescosaus
- 80 g amandelen gemalen
- 50 g zuurdesembrood in stukjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 400 g rode piquillopepers (pot)* mild of geroosterde paprika’s (pot),uitgelekt
- ½ citroen sap
- 1½ tl gerookt paprikapoeder**
- 2½ el rodewijnazijn
- 2½ el olijfolie
- zonnebloemolie voor het frituren
- 150 g bloem
- 800 g pijlinktvis schoongemaakt, lijfjes in ringen van 1 cm, grote tentakels instukken
Instructies
kikkererwten en chorizo met sherry
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de chorizo onder af en toe omscheppenin 3-4 min. knapperig. Voeg 4 el sherry toe en roerbak de chorizo 3 min. zodat hij iets karamelliseerten de vloeistof verdampt.
- Voeg de kikkererwten en de rest van de sherry toe en laat ± 5 min. doorwarmen onder af en toeomscheppen.
- Bestrooi met de peterselie en wat zout en peper en serveer warm.
easy tortilla
- Schil de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak deplakjes op half hoog vuur al omscheppend in 10-15 min. lichtbruin en gaar. Doe de ui erbij en baknog 5 min al omscheppend. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren in een grote komlos met de melk en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappelen in de kom met deeieren en meng goed. Doe alles weer in de pan en bak op laag vuur met het deksel op de pan ca. 5 min. Of tot de bovenkant net gestold is. Neem van het vuur, plaats een bord omgekeerd op de pan en keer de tortilla. Schuif de tortilla weer terug in de pan met de ongebakken kant naar beneden.Bak nog ca. 5 min. of tot de tortilla gaar is. Bestrooi met zeezoutvlokken en platte peterselie.
inktvis met romescosaus
- Doe de gemalen amandel en het brood in een keukenmachine en verkruimel ze grof. Voeg deknoflook, pepers of paprika, citroensap, paprikapoeder en de azijn toe en maal tot een grove pasta.Meng de olijfolie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Vul een (frituur)pan voor de helft met zonnebloemolie en verhit tot 190ºC (of tot een blokje brood in 30 sec. goudbruin en knapperig bakt). Voeg wat zout en peper toe aan de bloem, wentel deinktvisringen en tentakels erdoor en schud het teveel eraf. Frituur de inktvis met enkele stukstegelijk in 2-3 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zeezout en serveer warm met de romescosaus.
Voedingswaarde
Nog meer Spaanse tapas voor een tafel vol
Ingrediënten
gegrilde bosuitjes met jamon, tuinbonen en artisjok
- 4 bosuitjes
- 1 el olijfolie
- 250 g tuinbonen versgedopt of diepvries
- 15 g boter ongezouten
- 200 g artisjokkenharten gemarineerd, pot of blik, uitgelekt en in vieren
- ½ citroen sap
- 12 plakjes jamon* in stukjes gescheurd
gamba’s met knoflook en chili
- 150 ml olijfolie
- 1 ½ theelepel chilivlokken
- 5 knoflooktenen geplet
- 2 tomaten groot, in blokjes gesneden
- 1 theelepel citroensap
- 12-16 gamba’s rauw, ongepeld
patatas bravas
- 750 g aardappels vastkokend, geschild, in stukken
- 2½ el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 1 teen knoflook in dunne plakjes
- ½ rode peper zaadjes verwijderd en fijngesneden
- 1 el gerookt paprikapoeder*
- 1 tomaatblokjes blik à 400 g
- 1 takje rozemarijn naaldjes fijngesneden
- 1 el rodewijn– of sherryazijn
- zonnebloemolie voor het bakken
- aioli of mayonaise, voor erbij
Instructies
gegrilde bosuitjes met jamon, tuinbonen en artisjok
- Bestrijk de bosuitjes met de olie. Verhit een grillpan op hoog vuur tot heel heet en rooster debosuitjes 5 min., of tot ze beetgaar zijn en aan beide kanten lichte schroeiplekjes krijgen. Schep zeop een bord.
- Blancheer de tuinbonen in ± 3 min. beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel zekoud. Druk de bonen uit hun grijze vliesjes (dubbeldoppen) en gooi de vliesjes weg.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter, artisjok, tuinbonen en bosuitjes toe enlaat alles 2-3 min. doorwarmen. Neem van het vuur, schep citroensap naar smaak en de jamonerdoor , breng op smaak met zout en peper en serveer.
gamba’s met knoflook en chili
- Verhit op middel hoog vuur de olijfolie in een grote, diepe koekenpan. Bak de chilivlokken, deknoflook en de tomaten met het citroensap ca. 5 min. tot de knoflook net een beetje kleur krijgt enlekker gaat ruiken. Draai het vuur hoger en doe er de gamba’s bij. Bak de gamba’s alomscheppend ca. 3 min. roze en gaar. Breng op smaak met zout.
patatas bravas
- Kook de aardappels in kokend water met zout 7 min. voor en giet af.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui zachtjes 5 min. Voeg de knoflook, rode peper en het paprikapoeder toe en bak ze 1 min. mee tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de tomaatblokjes, rozemarijn, azijn en wat zout en peper toe en breng aan de kook. Draai hetvuur lager en laat de saus 15 min. inkoken. Laat de saus iets afkoelen en pureer hem glad. Schenk de saus terug in de pan en houd hem warm.
- Verhit een laagje zonnebloemolie van 2 cm in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak deaardappel in delen in 5-6 min. gaar en goudbruin onder af en toe omscheppen. Laat uitlekken opkeukenpapier. Bestrooi de aardappelstukjes met zout en serveer ze met de saus en aioli.