Op zoek naar nog meer verwarmende, veganistische gerechten? Bestel dan het januarinummer van delicious. bomvol ideeën voor een supersmakelijke start van het jaar.
lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
indiaas |
lactosevrij, vegan, vegetarisch
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
Ingrediënten
- 4 maïskolven
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden 1-1 1⁄2 el mild kerriepoeder
- 300 g gedroogde rode linzen
- 1 l vegan groentebouillon
- 400 ml kokosmelk
- ± 250 g kerstomaatjes, gehalveerd 400 g kikkererwten (uit blik), afgespoeld en uitgelekt
- 1 el granaatappelmelasse*
- 1 tl sumakpoeder*
- 15 g korianderblad, fijngesneden
- 15 g bladpeterselie, fijngesneden
- tahini, voor erbij
Instructies
- Rasp de korrels van 2 maïskolven boven een kom tot een grove maïspuree. Snijd van de 2 andere maïskolven de korrels af en voeg ze toe aan de maïspuree.
- Verhit 3 el van de olie in een grote braadpan op matig vuur. Bak hierin de ui met de knoflook en een flinke snuf zout 3-4 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de maïspuree en het kerriepoeder toe en schep 3-5 min. om tot de maïs gaar is.
- Voeg de linzen en bouillon toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook de linzen onder regelmatig roeren ± 10 min. Voeg de kokosmelk toe en kook de linzen nog ± 5 min. tot een dikke, romige dahl.
- Doe de tomaatjes en kikkererwten in een kom. Voeg de resterende 2 el olie, de granaatappelmelasse, sumak, kruiden en zout en peper naar smaak toe en schep om.
- Schep de tomaten-kikkererwtensalade over de dahl. Sprenkel er vlak voor serveren tahini naar smaak over.
Voedingswaarde
calorieën: 883kcal
eiwit: 34g
vet: 39g
koolhydraten: 91g
RECEPTEN: TOM WALTON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!