Carpaccio, eend, stoofpeertjes; het zijn allemaal klassiekers voor het kerstmenu. Maar zou je ze ooit combineren? Janneke wel. Het resultaat is deze carpaccio van eend met stoofpeer en amandeldressing.
En als het aan ons ligt is dat vanaf dit jaar een nieuwe klassieker voor het kerstdiner.
Lees ook: 9x feestelijke voorgerechten voor kerst
Alles voor een sprookjeskerst? Haal dan ons december-nummer in huis. Met betoverende hapjes, extra veel bijgerechten, verrassende ijstaarten, een delicious lunch en 12 menusuggesties. Lees er hier meer over.
Carpaccio van eend met stoofpeer en amandeldressing
glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
glutenvrij, lactosevrij
Stoof de peertjes, maak de amandeldressing en bak het amandelschaafsel 3 dagen van tevoren. Bewaar afgedekt op een koele plek. Gril de eendenborstfilets ½ dag van tevoren, snijd in flinterdunne plakjes en bewaar gekoeld. Reken op nog ± 5 min. bereidingstijd voor het eten.
Kookgerei
- vijzel
Ingrediënten
- 4 stoofpeertjes
- 250 ml amaretto
- 3 el suiker
- 1 steranijs
- 2 eendenborstfilets
- 1 tl venkelzaad
- 2 el olijfolie
- 1 el amandelschaafsel
- 1 biocitroen
- 2 takjes dille + extra als garnering
- 3 el amandelolie
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
Instructies
- Schil de peren met een dunschiller. Zet ze rechtop in een kleine pan. Voeg de amaretto, suiker, steranijs en zoveel water toe tot de peertjes net onderstaan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de peertjes afgedekt in 2 uur zachtjes gaar.
- Dep de eendenborstfilets droog met keukenpapier. Snijd het vel kruislings tot op het vlees in. Vijzel het venkelzaad fijn. Bestrijk de filets aan beide kanten met 1 el olijfolie en wrijf ze in met het venkelzaad, zout en peper.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Leg de eendenborstfilets op de velkant in de pan en gril 3 min. Keer ze en gril nog 1-2 min., afhankelijk van de gewenste gaarheid. Neem de filets uit de pan en laat ze losjes afgedekt in aluminiumfolie rusten en afkoelen.
- Verhit de resterende el olijfolie in een koekenpan. Bak het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord. Bewaar het amandelschaafsel in een gesloten potje op kamertemperatuur.
- Rasp 1 el citroenrasp. Snijd de dille fijn. Doe de rasp met 1 el citroensap, de amandelolie, het paprikapoeder en de dille in een jampotje en schud tot een gladde dressing.
- Snijd de eendenborstfilets in flinterdunne plakjes; gebruik als je die hebt een snijdmachine. Bewaar de eendencarpaccio afgedekt in de koelkast.
- Neem de peertjes uit de pan. Laat het stoofvocht tot siroop inkoken, tot ± een kwart. Voeg 1 el siroop toe aan de amandeldressing en breng op smaak met zout en peper. Bewaar de dressing op kamertemperatuur.
- Schenk de rest van de siroop over de peertjes en laat afkoelen. Bewaar ze afgedekt op een koele plek.
- Verdeel de eendencarpaccio over 4 borden. Zet er een stoofpeertje bij. Schep de amandeldressing over de carpaccio en garneer met gebakken amandelschaafsel en extra dille.
Voedingswaarde
calorieën: 405kcal
eiwit: 10g
vet: 18g
koolhydraten: 36g
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, FOODSTYLING: STUDIO PHILIPPI | ONDERGROND: MEI FANG TAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: stoofperen: onze beste recepten