frambozenmacaron met citroenroom

Roodrozig en zo zacht dat de vrucht bijna in je mond lijkt te smelten. Soms een tikje zuur, soms een tikje zoet. Maar een (diepvries) framboos doet het altijd goed. Bijvoorbeeld in deze macaron. De roodroze sterren van de fruitfamilie liggen tussen kussentjes lichtzure citroenroom en worden gesandwicht tussen vederlichte macaronhelften. Het is even een werkje maar het resultaat is weergaloos.

frambozenmacaron met citroenroom

gebak | 15 stuks

frambozenpuree
100 g (diepvries) frambozen
30 g poedersuiker

meringue
200 g poedersuiker
5-6 verse eiwitten (160 g)
200 g amandelmeel*
1 el bloem
200 g fijne kristalsuiker, gezeefd
evt. 1-3 druppels dieproze
kleurstof (Wilton*)

roomlaagvulling
250 g mascarpone
40 g lemoncurd

afwerking
300 g (diepvries) frambozen of ander rood fruit (uit het seizoen)

Beleg 2 bakplaten met een groot stuk bakpapier en zorg dat de randen niet omkrullen. Laat de frambozen rustig ontdooien op een keukenpapiertje. Pureer de frambozen met de staafmixer of in de keukenmachine en wrijf door een plastic zeef. Breng in een steelpan 2 el water met de poedersuiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Kook de siroop 2 min. op hoog vuur in. Roer de frambozen-puree erdoor, breng aan de kook en neem direct van het vuur. Laat afkoelen.

Maak voor de meringue eerst een suiker-siroop: breng in een steelpan de poedersuiker met 80 ml water aan de kook en laat de suiker oplossen. Laat de stroop 10 min. op laag vuur koken totdat deze 110°C** is.

Meet voor het schuim precies 80 g eiwit af, en klop dit met de mixer in een vetvrije wijde rvs kom net stijf. Zet de mixer nu op de laagste stand. Blijf kloppen en voeg langzaam in delen de hete suikerstroop toe. Blijf zolang kloppen tot het schuim is afgekoeld.

Maal het amandelmeel met de bloem en de fijne kristalsuiker fijn en zeef het. Voeg de frambozenpuree en 80 g eiwit toe aan het amandelmengsel en roer tot een egaal mengsel. Voeg nu evt. een paar druppels kleurstof toe, roer tot de kleur egaal is.

Voeg een paar scheppen van de meringue toe aan het roze amandelmengsel en mix mooi glad. Spatel dan pas de rest van het eiwitschuim in delen luchtig door het amandelmengsel. Schep alles in een grote spuitzak met rond mondstuk.

Spuit op elke bakplaat 15 mooie rondjes van 5-6 cm doorsnee, zorg voor genoeg tussenruimte. Tik tegen de onderkant van de platen, om evt. lucht te laten ontsnappen. Laat de bakplaten onafgedekt op kamer-temperatuur 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor tot 145 graden. Schuif beide bakplaten met macarons tegelijk in de oven in bak in 15 min. gaar. Besproei een groot werkvlak met koud water en leg het bakpapier met de macarons hierop, zodat het bakproces direct stopt.

Meng voor de roomlaag de mascarpone met de lemoncurd. Keer de helft van de macaronrondjes om en schep op elk een laagje citroenroom. Verdeel de frambozen netjes over de roomlaag en dek af met de overige macaronrondjes. Zijn de diepvries frambozen niet mooi ontdooid voor garnering? Gebruik dan ander rood fruit. Serveer zo snel mogelijk.

* Amandelmeel is te koop bij de natuurwinkel. Zelf malen kan, maar het moet heel fijn zijn, dus maal een paar keer en zeef het goed. Kleur‑ stoffen van Wilton zijn te koop bij goede keukenspeciaalzaken, onder andere kookwinkel.nl.

** Dit kun je meten met een suikerthermometer (verkrijgbaar bij de betere kookwinkel) of test het zelf. Neem na 10 min. koken een lepel stroop uit de pan. Test de dikte door een theelepel stroop in ijskoud water te laten vallen. Voel in het water of de stroop als een zacht balletje tussen je vingers uit elkaar valt: het zachte balstadium. Vormt het niet eerst een balletje, dan moet de stroop nog even doorkoken.

Bereiden ± 1 uur / rusten ± 1 uur / oven ± 15 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPT RASPBERRY-MAXX

bakboekDit recept komt uit hét bakboek van delicious. Meer bakinspiratie opdoen? Bestel hét bakboek dan hier!

Fambozen macaron-delicious