10x zoete vijgen recepten: van easy vijgentaart tot chocolade clafoutis

10x zoete vijgen recepten: van easy vijgentaart tot chocolade clafoutis
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN, FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST, STYLING: INGRID VAN KURINGEN, ASSISTENT FOODSTYLING: TANJA HAAN.

Met een scheut honing en klodder yoghurt heb je al een gebakje an sich, maar wil je toch graag méér met je vijgen? Begijpen we! Onderstaande clafoutis met chocolade en citroencake met pistache lonken. Maak dus een van deze zoete vijgen recepten.

Pareltjes zijn het, met hun diepe paarse en groene schil, zachte vruchtvlees en zoete smaak. Misschien zijn we er zo gek op omdat ze maar een beperkte periode beschikbaar zijn: in de nazomer en vroege herfst.

Lees ook: 10 x wat je waarschijnlijk nog niet wist over vijgen

Al eeuwen worden ze in de mediterrane keuken gekoesterd. Al op Romeinse keizerlijke tafels kon je ze vinden, het is één van de oudste gecultiveerde vruchten ter wereld. Al sinds 9000 v.Chr. worden ze gekweekt in het zuidwesten van Azië en al kort daarna in het hele Middellandse-Zeegebied.

De vrucht is nu op z’n lekkerst, dus pak je kans!

10x zoete vijgen recepten

chocolade-clafoutis met vijgen en bramen

Oven voorverwarmen, fruit over een mooie schaal verdelen, en dan overgieten met een beslagje: clafoutis klinkt heel chic, maar je maakt het in 10 minuten.Tip: Varieer met fruit uit het seizoen. Ook lekker om het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel.

naar recept
chocolade-clafoutis met vijgen
vijgentaart met amandelen

De vijgen zijn nu op z’n lekkerst en met alle notenbomen die goed gevuld zijn is dit het perfecte moment om deze heerlijke vijgentaart met amandelen te maken. Vijgen zijn enorm verzadigd, heel bijzonder van smaak en staan mooi decoratief op taart. Niet alleen lekker, maar ook nog eens feestelijk.

naar recept
kwarktaart met karamelrabarber en vijgen

Als je een feestelijk diner organiseert doet deze geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen het supergoed als showstopper. Een lust voor het oog én de maag! Vijgen, rabarber en karamel… Werkelijk waar een hemelse combinatie.

naar recept
geitenkwarktaart - delicious
plaatkoek met vijgen en dadel

Niets zo leuk als je huis in winterse sfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Bijvoorbeeld met deze plaatkoek met vijgen en dadel! Verrassend: een royale laag zuidvruchten tussen brosse koek.

naar recept
plaatkoek vijgen dadel
citroencake met pistache en vijgen

Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!

naar recept
citroencake met pistache en vijgen
Easy vijgentaart van Jamie Oliver

Zet in no-time een prachtig dessert op tafel met deze vlugge vijgentaart die je niet hoeft te bakken – een basis van fijngestampte vruchten en noten met een topping van yoghurt, vijgen en honing.

naar recept
easy vijgentaart Jamie Oliver 5 ingredienten Mediterraan vijgen recepten
vijgenrol met dadels, abrikozen en pistache

Deze vruchtensalami gaat perfect samen met een stukje pikante kaas en een glaasje port, bijvoorbeeld een 10 years old tawny of Italiaanse vin santo. Nog zo’n lekkere rol met vijgen, walnoten en rode wijn.

naar recept
vruchtensalami
super makkelijk vijgentaartje

Voor onverwachte visite of onaangekondigde trek: hele easy vijgentaartjes die je maakt met diepvriesbladerdeeg, amandelmeel, een beetje jam en verse vijgen.

naar recept
vijgentaart-delicious
zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen

De zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen is één van de desserts uit de Italiaanse dessert hemel. Om je vingers bij af te likken!!

naar recept
zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen
wentelteefjes met vijgen en karamelsiroop

Ouderwetse wentelteefjes worden helemaal hip door gekaramelliseerde vijgen en extra karamelsiroop.Probeer meteen deze heerlijke wentelteefjes met perzik en hazelnoot.

naar recept
Vijgenjam met kummel-likeur

Bolle vijgen, groene en paarse. Netjes liggen de tere vruchten stuk voor stuk uitgestald. Zijdezacht, knisperend, vlezig en intens zoet zijn ze, die rijpe vijgen. Met een overweldigend aroma.

naar recept
vijgenjam-delicious

Lees ook: Vic’s kitchen stories: van alles met vijgenbladeren