14x zoete aardappel uit de oven

Dat zoete aardappel uit de oven zo’n succesnummer is, komt natuurlijk door het aangename textuurcontrast. Terwijl de schil fijne gekaramelliseerde harde korstjes krijgt in de oven, wordt de binnenkant juist onweerstaanbaar romig en zacht.

Zoals je kunt aflezen aan onderstaande recepten zijn we groot fan van hele zoete aardappel uit de oven die we poffen in zijn jas. Het is simpel, effectief en met zo’n gepofte pieper kun je eindeloos variëren. Even opensnijden en vullen maar: stop er chorizo met paprika tussen, kappertjes-hoemoes, of gegrilde makreel met kruidencrème.

Maar zoete aardappel is op heel veel manieren lekker. We maken een luxe gratin met slagroom en pittige gruyère, we roosteren erop los en eten de krokante piepers zo van de bakplaat én we maken taart. Quiche, Shephard’s pie en meer!

En uiteraard kun je in veel aardappelrecepten, de ‘normale’ piepers prima vervangen door zoete aardappels. Probeer deze geplette aardappels uit de oven met spinazie & feta eens of ga voor pittige geroosterde aardappels met roquefort als je gek bent op blauwe kaas. Ook onwijs lekker: deze hasselback variant met spinazie van Nigel Slater.

Gepofte zoete aardappel uit de oven

gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
naar recept
gepofte zoete aardappel
gepofte zoete aardappels met kamille, honing & pompoenpitten
‘Zoete, goed gepofte groenten zijn ideaal bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille bloemige en kruidige tonen geeft. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan biologische kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen.’ Ook kastanjes kun je poffen. Hier lees je hoe!
naar recept
gepofte zoete aardappel
spaans gevulde zoete aardappels
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.
naar recept
zoete-aardappels-delicious
Gepofte zoete aardappels met kappertjes-hoemoes
Heerlijk op vers brood, maar ook als vulling in zoete aardappel doet hoemoes het geweldig! De voorbereidingen zijn zo gepiept, de oven of bbq doet de rest. Ook top: dit gerecht is vega en gluten- en lactosevrij!
naar recept
zoete aardappel met hoemoes | delicious
gegrilde makreel met gepofte zoete aardappel en kruidencrème
Tijd voor een feestje op tafel. Met zachte zoete aardappel en krokant gegrilde makreel. Maak dit gerecht met een frisse wortelsalade, want die gaat er bij kinderen zeker in. Maak ‘m extra lekker met dunne plakjes appel en partjes mandarijn.
naar recept
gegrilde Makreel zoete aardappel-delicious
zoete aardappel met pulled eend en koriander
Jannekes uitdaging is snel, makkelijk én lekker koken. In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten.
Dan zijn zoete aardappels met eend een heel goed idee. Geen liefhebber van eend? Neem dan kip, bij voorkeur het vlees van de dijen, net zo lekker.
Voor je vega(n) gasten maak je een schaal met deze: gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt. Dan is iedereen aan tafel gelukkig!
naar recept
zoete aardappel met pulled eend en koriander
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas
Zoete-aardappelliefhebbers opgelet! In dit recept vul je de zoete aardappel met een mix van onder andere pancetta en oude kaas. Een match made in heaven, als je het ons vraagt.
Meer lekkere gerechten? Kijk hier voor onze favoriete recepten met zoete aardappel.
naar recept
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas - delicious

Zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin met pecannoten
Wel feestkoken, maar niet te veel gedoe. Maak dan deze simpele, lekkere zoete aardappelgratin van Janneke. Bereid 1-2 dagen van tevoren de gratin voor tot stap 5. Hak en roosterde pecannoten. Bewaar de gratin afgedekt in de koelkast en de pecannoten in een potje.
naar recept
zoete aardappelgratin

Geroosterde zoete aardappel

geroosterde zoete aardappel met kikkererwten en chili-yoghurt

Zoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick.
Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel!
Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar recept
geroosterde zoete aardappel
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
naar recept
Quinoa met kruidig geroosterde aardpeer - delicious
hasselback-bataten met zadenpesto
Onze good old favorite: pesto! Maar dan net even anders. Want simpel hoeft niet saai te zijn en klassiekers met een twist vinden we te gek. Easy, snel en bomvol smaak, dat zijn deze hasselback bataten met zadenpesto. Niet alleen zalig, dit gerecht zit ook vol heerlijke voedingsstoffen. Keukenmachine en ingrediënten in de aanslag en mixen maar!
Maak je dit gerecht in de zomer? Aarzel dan niet om je barbecue te gebruiken: de subtiele smaak van houtskool geeft alles extra karakter!
naar recept
hasselback bataten zadenpesto

Quiche, pie en taart

zoete-aardappelquiche met feta
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.


Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?

zoete-aardappelquiche met feta
Shepherd’s pie met zoete-aardappelpuree
Engelsen zijn dol op pie, waaronder shepherd's pie. Ook bij de Olivers (Jamie Oliver was even de gasthoofdredacteur van delicious.!) staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje.
Een pie is ideaal wanneer je een etentje geeft: je maakt hem van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen.
Ook groots uitpakken met een dessert uit de oven? Deze butterscotchpudding met cranberry’s van de Britse Nigel is sticky, maar niet zwaar.
naar recept
shepherd's pie met zoete aardappel
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious

Maak zeker eens deze klassieker: vitello tonnato

geroosterde zoete aardappel
STUDIO PHILIPPI