Dat zoete aardappel uit de oven zo’n succesnummer is, komt natuurlijk door het aangename textuurcontrast. Terwijl de schil fijne gekaramelliseerde harde korstjes krijgt in de oven, wordt de binnenkant juist onweerstaanbaar romig en zacht.
Zoals je kunt aflezen aan onderstaande recepten zijn we groot fan van hele zoete aardappel uit de oven die we poffen in zijn jas. Het is simpel, effectief en met zo’n gepofte pieper kun je eindeloos variëren. Even opensnijden en vullen maar: stop er chorizo met paprika tussen, kappertjes-hoemoes, of gegrilde makreel met kruidencrème.
Maar zoete aardappel is op heel veel manieren lekker. We maken een luxe gratin met slagroom en pittige gruyère, we roosteren erop los en eten de krokante piepers zo van de bakplaat én we maken taart. Quiche, Shephard’s pie en meer!
En uiteraard kun je in veel aardappelrecepten, de ‘normale’ piepers prima vervangen door zoete aardappels. Probeer deze geplette aardappels uit de oven met spinazie & feta eens of ga voor pittige geroosterde aardappels met roquefort als je gek bent op blauwe kaas. Ook onwijs lekker: deze hasselback variant met spinazie van Nigel Slater.
Gepofte zoete aardappel uit de oven
Zoete aardappelgratin
Geroosterde zoete aardappel
Quiche, pie en taart
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
Maak zeker eens deze klassieker: vitello tonnato