Zalm uit de oven is zo’n gerecht waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken, en toch steel je er keer op keer de harten van je tafelgenoten mee. Hou deze recepten in je achterzak, en je hebt voor elke gelegenheid het juiste zalmrecept te pakken!
Misschien is zalm uit de oven wel de lekkerste en eenvoudigste manier om zalm te bereiden. Je brengt een verse moot op smaak, legt de vis op een bakplaat en schuift ‘m de oven in. Zo simpel is het!
Hoewel er een aantal factoren zijn waar je rekening mee kunt houden zodat je zalmmoot sappig blijft. Want hoe lang moet zalm in de oven en op welke temperatuur?
Dat is afhankelijk van de dikte van de zalm, of beter gezegd: het dikste deel van de zalmfilet. Per centimeter kun je uitgaan van 4 tot 6 minuten oventijd op 200 °C. Bij 4 minuten is de zalm gaar en warm van binnen, maar nog wel glazig, en bij 6 minuten is de zalm helemaal gaar. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van je oven, dus houdt je vis in de gaten.
Wanneer is zalm uit de oven gaar?
Met een kernthermometer kun je checken of de zalm uit de oven de juiste temperatuur heeft bereikt, dat is ongeveer 55 °C voor het dikste deel. Je kunt de garing van je zalmmoot ook controleren met een vork. Als de zalm gemakkelijk uit elkaar valt als je erin prikt, is hij klaar.
Zalm in de hoofdrol
crunchy aardappels met zalm uit de oven
Aardappel met zalm is altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op één bakplaat of in één ovenschaal een compleet maal kunt bereiden? Deze ovengestoomde zalm is snel klaar en lekker dat die is!
Deze hele zalm uit de oven is ideaal voor een etentje of feestje. Zet de vis op tafel en iedereen kan meegenieten! Een hele zalm gaart zachtjes in een pakketje vol peterselie, dille en dragon.
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
Warm je oven maar voor, want deze royale maaltijd met wintergroenten maak je zonder potten en pannen.Zachte zalm, knapperige boerenkool en zoete smaken van biet en aardappel. Een feest om uit je oven te toveren! Zin in meer? Duik dan in deze lijst met zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten.
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader! Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!
Verpakt in knapperig bladerdeeg en in combi met paddenstoelen en mascarpone is zalm nóg lekkerder. Helemaal de bom met een saus van wijn, boter en verse kruiden erover.Liever zonder korstje? Ga voor deze gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs