Met deze wintersport recepten waan je je weer even tussen de besneeuwde bergtoppen. Moet je nog vertrekken en ben je van plan zelf te koken? Stop deze recepten in je tas naast de ski’s en zonnebrand.
Voor de doorgewinterde snowboarder, de pro op latten, en de wintersporter die liever flinke bergwandelingen maakt – maar ook voor de thuisblijver die van warm, comfortfood houdt met lekker veel deeg en kaas: deze lijst met wintersport recepten is voor jou!
Vegetarische wintersport recepten
Wat bergklassiekers zo lekker maakt, is de gulle hoeveelheid vlees, kaas en uh… nog meer vlees. Van uitgebakken spek to grote schnitzels: heerlijke wintersportkost, maar niet voor de vegetariërs onder ons. In dat geval kun je beter zelf de winterkeuken in duiken. Want kook je zelf een van deze wintersport recepten, dan kun je gemakkelijk het vlees vervangen of zelfs weglaten.
Maak eens schnitzels van knolselderij of pompoen, en vervang spekjes in een gerecht als tiroler gröstl door miso en gerookt paprikapoeder. Soms werkt een crouton in plaats van krokant spek net zo goed. Zit je hoofd al vol genoeg, en heb je geen energie meer na een hele dag fun in de sneeuw, dan hebben we ook genoeg wintersport recepten die volledig vegetarisch zijn. En nee, dat zijn niet alleen toetjes maar ook spinazieknödels en een heerlijke gegratineerde zuurkoolsoep.
Kaiserschmarrn is de winnaar onder de wintersport recepten
Iedereen die wel eens op wintersport is geweest, kent ze: kaiserschmarrn. Na een dag op de piste gaat er maar weinig boven een royaal bord van deze Oostenrijkse lekkernij! Dampend en met een flinke laag poedersuiker, met warme kersen, appelmoes of pruimencompote… perfect om nieuwe energie op te doen!
In het februari-nummer van delicious. deelt niemand minder dan Rutger van den Broek zijn beste kaiserschmarrn recept. Rutger: ‘Kaiserschmarrn lijken wel wat op pannenkoeken, maar het is toch iets heel anders. Dat komt door het opgeklopte eiwit dat door het beslag wordt gevouwen. Dat maakt kaiserschmarrn zo superluchtig. Je kunt dit recept op verschillende manieren maken.’
Bak ze in een koekenpan op het vuur of bak ze deels in de oven. Rutger is fan van die laatste methode, omdat het beslag zo heel mooi en gelijkmatig gaart. Rutger: ‘Direct uit de oven scheur je de dikke schmarrn in stukken en bak je ze nog kort met wat poedersuiker, tot de buitenkant gekaramelliseerd is!’
kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn lijken wel wat op pannenkoeken, maar het is toch iets heel anders. Dat komt door het opgeklopte eiwit dat door het beslag wordt gevouwen. Dat maakt kaiserschmarrn zo superluchtig. Na een dag op de
piste gaat er maar weinig boven een royaal bord van deze Oostenrijkse lekkernij!
Niets lekkerders dan het nieuwe jaar beginnen met een recept om je vingers bij af te likken. Zoet, warm en ideeal voor een (druilerige) winter als deze. Laat ook in 2013 bakken centraal staan, want bakken heeft bij delicious. altijd een hoofdrol!
Met minder dan 10 ingrediënten en in een half uur tijd staat deze klassieker met een twist op tafel! De camembert smelt iets uit het vlees. Dat mag, want zo geeft de kaas smaak aan het braadvocht. Wil je liever alle camembert in het vlees houden, gebruik dan meer prikkers om het vlees goed af te sluiten.
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
delicious. hoofdredacteur Makkie: ‘Vorige week was ik 4 dagen op reis door een wondermooi Zuid-Tirol. Ik was er ooit alleen voor een skivakantie, maar de zomerse kant was onbekend. En nu ben ik verliefd. Op die adembenemende natuur (gewoon voor niets), het heerlijke eten (veel eleganter dan ik dacht), de mooi ingerichte restaurants en de verrukkelijke wijnen (een walhalla voor witte-wijn-liefhebbers zoals ik). En ook een tikkie op HUGO. In dit geval hét traditionele aperitief uit Zuid-Tirol. Het recept wil ik graag met je delen.’
Met onder meer gerookte spek, witte kool en champignons is deze tiroler gröstl een echt powermaal. Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks recept en zoals de naam al doet vermoeden, komt het uit de regio Tirol. Tip: de koolsalade is het lekkerst als je ‘m een dag laat intrekken.
Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.
Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
Zuurkool-lovers opgelet! Dol op klassieke zuurkool? Probeer dan ook eens deze zuurkoolsoep met Gruyère. Deze Zwitserse kaas heeft een kruidige smaak en is super geschikt voor het gratineren van soepen. Ook lekker met Gruyère: Franse uiensoep!
Door bergkazen te gebruiken in de kaasfondue krijgt ie een lekker pittige smaak. Maanzaad wordt veel gebruikt in de Tirolse keuken en is een heerlijk toevoeging in kaasfondue.
Janneke: ‘Als het even lukt, maak ik de goulash al in de ochtend of zelfs een dag eerder. Het karwijzaad geeft zijn smaak dan nog beter af en geeft de goulash een kick.’Nog zo'n leuke variatie op goulash: goulashpasteitjes met crunchy filodeeg.
Hollandser kan niet; zuurkool met spek en puree. Deze zuurkoolschotel is simpel om te maken en staat binnen 35 min. op tafel. Wat wil je nog meer? Bekijk deze andere heerlijke Hollandse klassieker!
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
Maak deze Duitse spätzlegratin met peterselie voor je vrienden en laat ze proeven hoe lekker dat is! Je kunt ze ook van tevoren koken en (los) invriezen. Dan hoef je ze alleen nog maar in kokend water te laten glijden en 1 minuut te koken. Easy!
kruidige warme all spice wijn met geroosterde sinaasappel (glühwein)
Glühwein, maar dan op de winterbbq bereid met kruidige pimentbessen die naar kruidnagel, peper en kaneel smaken. De gegrilde citrus geeft deze warme drank een rokerig randje.
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter. Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt. Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
De Franse tarte flambée komt uit de Elzas. Bijna hetzelfde als flammkuchen, maar dan met de toevoeging van crème fraîche, waardoor hij extra romig en zacht van smaak wordt. Maak het pizzadeeg verder af met uienringen en spekjes en je hebt een perfect gerecht!