warm weer? 13 lunch-ideeën om mee te nemen naar kantoor

Wat stop je in je broodtrommel – of hippe tiffin – als het buiten bijna 30°C is en je moet naar kantoor? Wij kiezen voor sappige, verkoelende gerechten, met veel groenten en fruit zoals een koude noedelsalade met komkommer, of een stuk toast met ricotta en aardbeien. Lunchen met warm weer is op deze manier een feest!

Mezze

Ja, alweer… maar mezze blijft een van onze favoriete manieren om op een hele simpele manier ge-wel-dig te lunchen. Zelfgemaakt is altijd het lekkerste, maar je kunt natuurlijk ook verschillende dips en flatbreads kopen. Neem zeker drie verschillende gerechtjes mee. Bijvoorbeeld:

• Tzatziki
Labneh
Baba ganoush (met yoghurt)
Hummus
• Dolma’s

Kies met hete dagen vooral voor mezze met yoghurt en ga niet voor al te spicy toppings want je lichaam heeft juist verkoeling nodig. Maak vooral deze labne met rozen, aangezien rozenblaadjes en rozenwater het lichaam op een natuurlijke manier afkoelen, net als limoen en munt.

labne met vanille, fruit en rozensuiker
Verras je gasten met deze Midden-Oosterse hangop. Feestelijk en ideaal om buiten op te smikkelen. Heb je geen zomerfruit gebruik dan wat diepvries frambozen en blauwe bessen, of ga voor sappige vijgen.
Dit is het favoriete condiment van Alison Roman.
naar recept
labne met vanille, fruit en rozensuiker

Koude noedelsalade

Dit vergt een klein beetje voorbereiding, hoewel het maar 3 stappen zijn: noedels koken en terugkoelen, groenten snijden, dressing maken. Je maakt al snel een knallende dressing met wat pindakaas of tahin als basis, waar je sesamolie, rijstwijnazijn of citroensap, suiker, en gember en knoflook aan toevoegt. Een meeneem lunch die je nog vaak zal maken!

noedelsalade met szechuanrundvlees
Szechuan is een unieke peper; lekker peperig maar ook weer niet té heet. De perfecte dosis prikkel op je tong! Gebruik 'm in een marinade voor de biefstukreepjes voor wat pit. Spice it up! Geef pit aan je gerechten met deze 9 hete pepers.
naar recept
noedelsalade-szechuanrundvlees-delicious

Pastasalade

Als je noedels mee kunt nemen naar kantoor, dan ook koude pasta. Bij een pastasalade is het belangrijk dat je de het volume van de smaken net een beetje omhoog draait. Zodra we iets kouds eten, proeven we namelijk een stuk minder goed. Dat heeft met onze receptoren te maken. Wees dus niet te zuinig met het zout en de azijn.

Voor een granensalades geldt hetzelfde. Wees gul met de kruiden, smaakmakers en olijfolie, en kook je granen in lekker zout water.

Stevige (kool)salades

Salades vervelen nooit, en zijn ideaal als lunch met warm weer – het enige probleem is dat de blaadjes verleppen zodra je de salade meeneemt naar werk. Kies daarom voor salades op basis van stevige bladgroenten zoals snijbiet, palmkool, witte kool, maar bijvoorbeeld ook broccoli, bleekselderij of koolrabi.

Gazpacho en andere koude soepen

Vul een schone thermosfles met zelfgemaakte gazpacho of een andere koude soep: even uitschenken in een kommetje en lepelen maar. Hmm, wat een glorieus gerecht.

gazpacho
Wij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!
naar recept
gazpacho-delicious

Koude fritters

Heb je de avond ervoor courgette-, tonijn of misschien wel maiskoekjes gebakken? Neem ze dan mee in je lunchbox, want met warm weer kun je ze prima koud eten. Alleen nog een lekkere dip erbij en wat rucola, en je hebt een complete maaltijd.

courgettekoekjes met halloumi
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
naar recept
courgettekoekjes - delicious
viskoekjes met zalm, feta & komkommer-dillesalade met amandelen
Maak de koekjes van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo worden ze ook steviger.
naar recept
viskoekjes met zalm, feta & komkommer-dillesalade met amandelen

Vissalade

Vissalades, of je nu kiest voor een tonijnsalade, makreelsalade of forelsalade: je maakt ze heel easy op kantoor. Zorg ervoor dat je een kom en een snijplank hebt en begin met het snijden van de selderij, ui, eventueel wat wortel, en kappertjes. Meng alle groenten met een blikje vis, wat verse kruiden en een paar lepels mayonaise. Serveer met knisperende ijsbergsla en een stuk toast. Wil je meer proteïne, voeg dan ook wat bonen of kikkererwten toe:

italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
italiaanse bonensalade | delicious

Dal met yoghurt en pickles

Omdat wij als Noorderlingen niet vaak lunchen als het snikheet is, snakken we tijdens een hittegolf naar alles wat ijskoud is. Dat kan soms best heftig op de maag vallen. Niet gek dat er in Aziatische en zuidelijke landen juist heel kruidig en warm gegeten wordt, óók ’s middags. Dat is makkelijker verteerbaar. Een goed voorbeeld is een warme kom dal, of linzensoep. Om ‘m toch frisser te maken serveer je de dal met wat flatbreads, een schaaltje yoghurt en pickles die je met de yoghurt mengt. Een typisch Indiase lunch.

dahlsoep
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
naar recept
dahlsoep - delicious

Aardbeitjes op brood

Ssst niet verder vertellen, maar deze tip komt rechtstreeks van onze eigen lunchtafel op de redactie. Want wat nemen wij eigenlijk mee naar kantoor? Nou, verse aardbeitjes bijvoorbeeld, die in plakjes over een hard bolletje worden verdeeld.

Wil je het luxer aanpakken, bestrijk dan een stuk desemtoast met ricotta, de aardbeien, honing, een drup olijfolie en wat peper. Het is bijna een taartje, zo lekker! Overigens werkt dit ook met tomaten, als je liever hartig luncht.

Lassi

Met warm weer hebben we niet altijd even veel trek in een grote lunch. Een smoothie of lassi op basis van yoghurt is dan precies wat we willen.

wortel-mangosmoothie
Als je varieert met verse groenten, fruit, kruiden en specerijen proef je steeds krijg je steeds weer een andere smoothie. Open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je creaties. Deze tropische wortel-mangosmoothie maak je af met een beetje geraspte gedroogde kokos.
naar recept
wortel-mangosmoothie

Met warm weer lunch je met koude frittata

Een frittata is in wezen een Italiaanse omelet die op het fornuis wordt gebakken en vervolgens in de oven verder gaart. Het is een moeiteloos lichte lunch op een warme dag wanneer je veel te doen hebt. Bovendien kun je een punt frittata ook heel goed koud eten, of op een broodje eten met een lekkere mayonaise.

De sleutel tot een goede frittata is om hem op het juiste moment uit de oven te halen. Je wilt dat de eieren nog maar net gaar zijn en nog heerlijk sappig en luchtig zijn. Met de vulling kun je spelen, afhankelijk van wat er in het seizoen is.

raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
naar recept
raapstelenfrittata-delicious
courgettefrittata
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon. 
naar recept
courgette frittata

Yoghurt pasta

Geïnspireerd door shish barak – een Midden-Oosters gerecht met een soort lamsgehakt-dumplings in een yoghurtsaus – kwamen we uit op de combinatie van pasta en yoghurt. De chewy bite en verfrissende yoghurt werken fantastisch samen. Door yoghurt, dille en knoflook te mengen heb je een fantastische pastasaus die je ook heel goed koud kunt eten. Serveer de pasta met overgebleven (lams)gehaktballetjes en geroosterde pijnboompitten of een knapperige noten-zadenmix met komijn.

De beste warm-weer-lunch? Sappige groenten & fruit!

En last but not least zorg dat je met warm weer veel drinkt en naast de lunch ook wat losse stukken groenten (komkommers, tomaten, bleekselderij, radijs, paprika) en fruit meeneemt waar veel water inzit.

Dit vind je vast ook lekker: spaghetti met gehakt, bier & bacon

labne met vanille, fruit en rozensuiker
STUDIO PHILIPPI