Wat stop je in je broodtrommel – of hippe tiffin – als het buiten bijna 30°C is en je moet naar kantoor? Wij kiezen voor sappige, verkoelende gerechten, met veel groenten en fruit zoals een koude noedelsalade met komkommer, of een stuk toast met ricotta en aardbeien. Lunchen met warm weer is op deze manier een feest!
Mezze
Ja, alweer… maar mezze blijft een van onze favoriete manieren om op een hele simpele manier ge-wel-dig te lunchen. Zelfgemaakt is altijd het lekkerste, maar je kunt natuurlijk ook verschillende dips en flatbreads kopen. Neem zeker drie verschillende gerechtjes mee. Bijvoorbeeld:
• Tzatziki
• Labneh
• Baba ganoush (met yoghurt)
• Hummus
• Dolma’s
Kies met hete dagen vooral voor mezze met yoghurt en ga niet voor al te spicy toppings want je lichaam heeft juist verkoeling nodig. Maak vooral deze labne met rozen, aangezien rozenblaadjes en rozenwater het lichaam op een natuurlijke manier afkoelen, net als limoen en munt.
Koude noedelsalade
Dit vergt een klein beetje voorbereiding, hoewel het maar 3 stappen zijn: noedels koken en terugkoelen, groenten snijden, dressing maken. Je maakt al snel een knallende dressing met wat pindakaas of tahin als basis, waar je sesamolie, rijstwijnazijn of citroensap, suiker, en gember en knoflook aan toevoegt. Een meeneem lunch die je nog vaak zal maken!
Pastasalade
Als je noedels mee kunt nemen naar kantoor, dan ook koude pasta. Bij een pastasalade is het belangrijk dat je de het volume van de smaken net een beetje omhoog draait. Zodra we iets kouds eten, proeven we namelijk een stuk minder goed. Dat heeft met onze receptoren te maken. Wees dus niet te zuinig met het zout en de azijn.
Voor een granensalades geldt hetzelfde. Wees gul met de kruiden, smaakmakers en olijfolie, en kook je granen in lekker zout water.
Stevige (kool)salades
Salades vervelen nooit, en zijn ideaal als lunch met warm weer – het enige probleem is dat de blaadjes verleppen zodra je de salade meeneemt naar werk. Kies daarom voor salades op basis van stevige bladgroenten zoals snijbiet, palmkool, witte kool, maar bijvoorbeeld ook broccoli, bleekselderij of koolrabi.
Gazpacho en andere koude soepen
Vul een schone thermosfles met zelfgemaakte gazpacho of een andere koude soep: even uitschenken in een kommetje en lepelen maar. Hmm, wat een glorieus gerecht.
Koude fritters
Heb je de avond ervoor courgette-, tonijn of misschien wel maiskoekjes gebakken? Neem ze dan mee in je lunchbox, want met warm weer kun je ze prima koud eten. Alleen nog een lekkere dip erbij en wat rucola, en je hebt een complete maaltijd.
Vissalade
Vissalades, of je nu kiest voor een tonijnsalade, makreelsalade of forelsalade: je maakt ze heel easy op kantoor. Zorg ervoor dat je een kom en een snijplank hebt en begin met het snijden van de selderij, ui, eventueel wat wortel, en kappertjes. Meng alle groenten met een blikje vis, wat verse kruiden en een paar lepels mayonaise. Serveer met knisperende ijsbergsla en een stuk toast. Wil je meer proteïne, voeg dan ook wat bonen of kikkererwten toe:
Dal met yoghurt en pickles
Omdat wij als Noorderlingen niet vaak lunchen als het snikheet is, snakken we tijdens een hittegolf naar alles wat ijskoud is. Dat kan soms best heftig op de maag vallen. Niet gek dat er in Aziatische en zuidelijke landen juist heel kruidig en warm gegeten wordt, óók ’s middags. Dat is makkelijker verteerbaar. Een goed voorbeeld is een warme kom dal, of linzensoep. Om ‘m toch frisser te maken serveer je de dal met wat flatbreads, een schaaltje yoghurt en pickles die je met de yoghurt mengt. Een typisch Indiase lunch.
Aardbeitjes op brood
Ssst niet verder vertellen, maar deze tip komt rechtstreeks van onze eigen lunchtafel op de redactie. Want wat nemen wij eigenlijk mee naar kantoor? Nou, verse aardbeitjes bijvoorbeeld, die in plakjes over een hard bolletje worden verdeeld.
Wil je het luxer aanpakken, bestrijk dan een stuk desemtoast met ricotta, de aardbeien, honing, een drup olijfolie en wat peper. Het is bijna een taartje, zo lekker! Overigens werkt dit ook met tomaten, als je liever hartig luncht.
Lassi
Met warm weer hebben we niet altijd even veel trek in een grote lunch. Een smoothie of lassi op basis van yoghurt is dan precies wat we willen.
Met warm weer lunch je met koude frittata
Een frittata is in wezen een Italiaanse omelet die op het fornuis wordt gebakken en vervolgens in de oven verder gaart. Het is een moeiteloos lichte lunch op een warme dag wanneer je veel te doen hebt. Bovendien kun je een punt frittata ook heel goed koud eten, of op een broodje eten met een lekkere mayonaise.
De sleutel tot een goede frittata is om hem op het juiste moment uit de oven te halen. Je wilt dat de eieren nog maar net gaar zijn en nog heerlijk sappig en luchtig zijn. Met de vulling kun je spelen, afhankelijk van wat er in het seizoen is.
Yoghurt pasta
Geïnspireerd door shish barak – een Midden-Oosters gerecht met een soort lamsgehakt-dumplings in een yoghurtsaus – kwamen we uit op de combinatie van pasta en yoghurt. De chewy bite en verfrissende yoghurt werken fantastisch samen. Door yoghurt, dille en knoflook te mengen heb je een fantastische pastasaus die je ook heel goed koud kunt eten. Serveer de pasta met overgebleven (lams)gehaktballetjes en geroosterde pijnboompitten of een knapperige noten-zadenmix met komijn.
De beste warm-weer-lunch? Sappige groenten & fruit!
En last but not least zorg dat je met warm weer veel drinkt en naast de lunch ook wat losse stukken groenten (komkommers, tomaten, bleekselderij, radijs, paprika) en fruit meeneemt waar veel water inzit.
Dit vind je vast ook lekker: spaghetti met gehakt, bier & bacon