Druk, druk, druk— en dan moet je ook nog iets lekkers op tafel zetten, het liefst zonder gutsende oksels en een zweetsnor. Gelukkig zijn recepten met weinig ingrediënten de ultieme redder in nood.
Voor deze simpele maaltijden kun je je boodschappen letterlijk op twee handen tellen. Klinkt paradijselijk, toch? Maar er zijn wel een paar spelregels: zout, peper, en olijfolie (of een ander soort vet om in te bakken) tellen niet mee. We gaan ervan uit dat je die sowieso al naast het fornuis hebt staan (… of zou moeten hebben).
De voordelen van vegetarische hoofdgerechten met minder dan 10 ingrediënten op een rij
Met minder dan zes ingrediënten koken betekent: minder sjouwen met zware boodschappentassen, minder tijd kwijt aan snijden en voorbereiden, minder ingrediënten om te onthouden, en veel minder kans op een overvolle koelkast die je niet meer dicht krijgt. Ideaal dus voor kleine huishoudens, studenten of iedereen met een compact keukenblok en dito budget.
Deze simpele vegetarische hoofdgerechten zijn een verademing op drukke doordeweekse dagen. Heb je kleine kinderen en moet er nu eten komen? Check. Wil je een spontaan etentje organiseren en indruk maken zonder gestrest te raken? Dubbel check. En voor de minimalist die zijn leven (en zijn aanrecht) graag overzichtelijk houdt: dit is jouw culinaire sweet spot.
En laten we eerlijk zijn: eenvoud in de keuken is niet saai. Juist door met weinig ingrediënten te werken, laat je de pure smaken echt tot hun recht komen. Je leert beter combineren, ontdekt nieuwe favorieten en bespaart onderweg ook nog eens tijd, geld én afwas. Bonuspunten als je seizoensgroenten gebruikt!
Dus de volgende keer dat je denkt “wat eten we vandaag?”, denk simpel. Denk slim. Denk: vegetarische hoofdgerechten met weinig ingrediënten. Minder gedoe, meer genieten – en dat is precies waar het bij koken om draait.
8 ingrediënten
aubergine parmigiana
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer? Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af! Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat.
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
Tagliatelle wordt vaak geserveerd met een bolognese. Een waanzinnig rijke vleessaus die veel liefde en tijd kost. Wij hebben een vlug en vegetarisch alternatief: een frisse, romige saus gemaakt van de klassieke combinatie doperwten en munt.
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
Zin in een smaakbom maar geen zin om uren in de keuken te spenderen? Wij hebben de oplossing: deze easy pasta met porcini zit vol stevige smaken en staat binnen een halfuur op tafel.
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
basilicumgnudi met salsa van geroosterde pomodorini
Regelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
Vegetarische hoofdgerechten met heel erg weinig ingrediënten
plaattaartjes met biet, yoghurt, rucola & shropshire blue
Shropshire blue is een pittige blauwaderkaas uit Schotland. Vervang eventueel door stilton of kaas met een mildere smaak zoals brie. Dankzij de rol kant-en-klare bladerdeeg staan deze taartjes in een mum van tijd op tafel.
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.