Ontbijt, lunch, diner, bij de borrel: een frittata staat goed op de eettafel, íeder moment van de dag. De Italiaanse omelet valt bij iedereen in de smaak en is ook uitermate geschikt voor vegetariërs. Maak deze week dus eens een vega frittata!
Zeg je frittata, dan zeg je: supermakkelijk. De basis bestaat uit eieren die je bakt in een ovenvaste pan totdat ze stevig en goudbruin zijn. Vul de omelet met lekker veel groenten, kaas en kruiden en zet ‘m nog even in de oven totdat hij perfect is.
Left-over groenten gaan perfect is zo’n vega frittata. Denk eens aan spinazie, toamten, paprika, ui, courgette of laat je inspireren door de recepten hieronder. Want pompoen, artisjok of asperge is ook héérlijk. Met kaas als feta en cheddar maak je ‘m extra vullend én lekker hartig. Eigenlijk is bijna niets te gek als het gaat om frittata, dus sla aan het experimenteren.
Als we het lijstje met voordelen van de vega frittata nog even mogen voortzetten: het is een lekker voedzame maaltijd. Dankzij de eieren krijg je een fijne portie eiwitten binnen en de groenten zorgen voor vitamines, mineralen en vezels. Kies je voor kaas, dan krijg je ook direct een ladinkje calcium binnen.
9 recepten voor vega frittata
frittata met geroosterde bloemkool & knoflookkruim
Restjes groenten, kruiden, vlees, vis en kaas geef je een lekkere eindbestemming in frittata. Heerlijk als lunch- of hoofdgerecht. Zuurdesembrood en een grote groene salade erbij en klaar ben je. En als de zon schijnt, is frittata ook perfect als picknick.
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes. Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
frittata met witte kool, zoete aardappel & cheddar
Kool kun je met een paar ingrediënten een spannende twist geven. Hier bakken we er een frittata van met de diepe smaak van gerookt paprikapoeder en pittige cheddar. Nog een recept van Minta & Mae: panzanella met raapstelen
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.
Met een blikje artisjokharten, eieren en wat verse ricotta maak je doordeweeks snel zo’n makkelijke frittata met courgette en basilicum. Zin in vlees? Maak dan deze variant met courgette, bacon en feta!