De vega burger kunnen we met recht een culinair fenomeen noemen. De afgelopen jaren groeide hij uit tot een populair en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele vleesburger. Niet gek, met een veggie burger kun je alle kanten op qua smaak en textuur. En win je het hart van doorgewinterde carnivoren.
Bewust wat minder vlees eten, een leven als vegetariër of gewoon zin in een andere smaak: er zijn talloze redenen te bedenken om naar de vega burger te grijpen.
Wat is de gemene deler in de wereld van de vega burger? Waar wil je als hobbykok op letten als je zelf aan het experimenteren slaat? Ga allereerst voor plantaardige eiwitten. Denk aan linzen, bonen, tofu of tempeh en combineer deze met groenten, granen en specerijen. Zo krijg je een voedzame burger die vult én een beetje stevig blijft.
Vervolgens kun je los met de toppings. Zo kiezen wij voor een truffelsaus bij een bietenburger, of maken we een vette knipoog naar de klassieke falafelrol met een falafelburger met munt-avocado en yoghurtsaus.
Op zoek naar zo’n heerlijke vega burger-combinatie? We hebben er tien voor je op een rij gezet.
10x vega burger
kikkererwten-paddenstoelenburger
Chipotlesaus is Mexicaanse saus van gerookte en gedroogde jalapeñopepers, behoorlijk pittig dus! Proef altijd en voeg naar smaak wat minder of meer toe. Ook heerlijk: geef ook de burgers wat rooksmaak met de chipotle. Vind je ui rauw te scherp,te uiig? Leg ze dan in een kommetje lekkere azijn en breng op smaak met wat zout en evt. suiker. Zo wordt ui knapperig en zachter van smaak.Lekker toetje: flan karamel
Doordeweeks wil je supersnel aan tafel, maar óók lekker eten! Maak deze portobelloburgers met halloumi, rucola en avocado. Broodje toasten en klaar is je burger, binnen 30 min. Van dit soort easy en vlugge recepten kun je er nooit genoeg hebben!Halloumi-fan geworden? Maak deze vegetarische balletjes met halloumi.
Burgers hoeven niet altijd van vlees of vis gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld dit recept met een burger gemaakt van knolselderij. Samen met de kappertjesmayonaise een heel smakelijk gerecht en perfect als vegetarische maaltijd. Lekker voor je volgende burgeravond: kikkererwtenburgers met pompoen of halloumiburgers op briochebrood.
Oef, deze halloumiburgers op briochebrood zijn een traktatie van de bovenste plank. Hartig van smaak en ook fris door de verse tomaat en krokante sla. Romigheid komt van de zelfgemaakte hamburgersaus. En de liefde? Die voeg je zelf toe tijdens het bakken. Wat is halloumi?De oorsprong van halloumi ligt op Cyprus. Halloumi wordt gemaakt van zowel schapen- als geitenkaas. Van nature is halloumi nogal zoute kaas die in smaak erg lijkt op feta, maar qua structuur meer overeenkomt met mozzarella. Je kunt halloumi goed verwarmen, het best onder de grill, dan geef je de kaas een lekker krokant laagje. Zodra de halloumi is verwamd serveer je hem anders wordt de kaas taai.
Vegan burgers saai? Echt niet. Deze pompoen-kikkererwtenburgers zitten vól met smaak. Als je geen tijd hebt om de broodjes te maken, dan kun je ze natuurlijk ook kopen.Nog kikkererwten over? Maak een van deze 10 heerlijke gerechten met kikkererwten.
vegetarische burgers met halloumi, esfenaj en courgette
Wie een snelle, vegetarische maaltijd op tafel wil zetten zit gebakken met deze burgers! Belegd met goudbruin gebakken halloumi, courgette en Maza esfenaj.
Met deze feestelijke bietenburgers zal niemand aan tafel die hamburger missen! Maak je burger vegan door kokosyoghurt, vegan mayo en een écht vegan broodje te gebruiken.
Deze feestelijke mini burgers zitten vol wortel! Je serveert ze met augurk, rode ui en zure room! Lekker als hapje of iets groter als indrukwekkend voorgerecht!
Tijd om lekker uit te pakken. Deze burgers zetten je zintuigen én kookkunsten op scherp, want met de bijbehorende ingrediëntenlijst wordt het alles behalve saai. Moeilijk? Nee, dat dan weer niet! Voor deze burgers gebruiken we glutenvrije ingrediënten. Wil je het hele gerecht glutenvrij maken? Kies dan ook voor glutenvrije burgerbroodjes. Zulke broodjes scoor je bij de biologische supermarkt; in de meer doorsnee winkels zijn ook normale bolletjes zonder gluten verkrijgbaar. Wees vooral niet zuinig met de mayo en gekaramelliseerde uien, die zorgen voor extra feestvreugde!