Of je nu in een tent slaapt of een romantisch huisje ergens over de grens: er moet gegeten worden! Dus pak een kratje met kookgerei in en ga aan de slag met deze vakantiegerechten.Stuk voor stuk makkelijk en klaar binnen een uurtje.
Heerlijk zo’n welverdiende pauze; weg van de sleur, routines en agenda’s, en de vertraging even helemaal toelaten. De zomer is nu écht aangebroken en niks leukers dan op je gemakje koken. Niet al te moeilijk, gewoon een beetje snijden en roeren met tussendoor slokjes en gezellige gesprekken.
Omdat je niet al je kookboeken wil doorspitten op zoek naar vakantiegerechten die geschikt zijn voor de camping of een leuk huisje – dat wil zeggen dat ze weinig ingrediënten bevatten, zeker niet langer duren dan een uur, en er het liefst geen oven aan te pas komt – hebben wij het werk voor je gedaan.
Het is handig om van huis een kratje mee te nemen met je favoriete keukentools. Een goede rasp bijvoorbeeld, een lekker scherp mes, zodat je je niet ergert in die verder zo perfecte Airbnb, maar ook een klein zeefje en een dunschiller. Hoeft natuurlijk niet, maar vaak komt het goed van pas.
Hetzelfde geldt voor een vakantiegerechten basiskit aan ingrediënten. Denk: olijfolie, azijn, paar potjes met specerijen en zout(vlokken). Scheelt het eerste ritje naar de plaatselijke supermarkt. Want daar kom je sowieso wel, maar dan kun je eerst even je draai vinden voordat je op supermarktsafari gaat (het favo uitje van de redactie).
24x vakantiegerechten, ideaal voor vakantiehuisjes en campingkoken
sperziebonen in tomatensaus
Wie zegt dat je vlees nodig hebt voor een hartige stoof? Met deze combinatie van sperziebonen, tomaten en feta kom je een heel eind!
romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel! Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
Provola is net als mozzarella jonge, verse kaas van vette koemelk gemaakt, maar is ietsje steviger dan mozzarella. Een maatje groter heet provola provolone. Kun je geen provola krijgen, neem dan (geraspte) mozzarella.Je kunt deze tomatenrisotto ook prima vegan maken. Tips vind je onderaan het recept.
Wij zijn dol op snelle twists op klassiekers uit de regionale Franse keuken. Zoals deze bavette de boeuf à la bordelaise met heerlijke vadouvan kruiden van Janneke Philippi. Een echte weekendtopper!
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijf t een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
kip met parmezaankorst en taleggiovulling
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
Als het kwik stijgt, staat Janneke zo kort mogelijk in de keuken. Natuurlijk doet ze geen concessies op smaak! Proef haar lekkere en makkelijke zomereten, zoals deze fijne flammkuchen. Snel flammkuchen op tafel? Maak het met een paar rollen koelvers deeg, reepjes gerookt spek en sla-melange. VEGA TIP: Vervang de spekreepjes door kleine champignons of kikkererwten.
Waarom zou je voor doodgewone pasta in een pastasalade kiezen, als je ook voor zalige, gevulde pastakussentjes kunt gaan? We zijn Janneke Philippi eindeloos dankbaar voor deze slimme twist, want met ravioli blaas je zo'n beetje iedere salade heerlijk nieuw leven in. Deze kruising tussen een niçoise en een pastasalade staat deze zomer dus bij ons op repeat. Bij jou ook?
Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.
Lekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen.
Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
Favoriet op de redactie, de burger, maar dan nét even anders. Deze keer op z’n oosters. Kipfilet is supermager en is in dit recept aangevuld met pinda(olie). Alfalfa levert een hele waaier aan vitamines en paksoi zorgt voor de crunch.
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
Jersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
Doe vanavond vis en sperziebonen in je bamigerecht! De noedels breng je lekker op smaak met een basis van rode peper, ui en knoflook waar nog wat citrusachtige korianderzaadjes bijgaan. Die geven het gerecht net even een fris accent.
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.