tomatenrisotto met provola

gebakken tomatenrisotto

Wil jij je tomatenrisotto écht perfect maken? Neem de pan van het vuur, voeg de parmezaanse kaas, boter en nog een scheurtje bouillon toe en roer krachtig: dit noem je mantecatura. Zo wordt je risotto rijk en romig.

Tomatenrisotto recept

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | | | | glutenvrij, vegetarisch
Provola is net als mozzarella jonge, verse kaas van vette koemelk gemaakt, maar is ietsje steviger dan mozzarella. Een maatje groter heet provola provolone. Kun je geen provola krijgen, neem dan (geraspte) mozzarella.
Je kunt deze tomatenrisotto ook prima vegan maken. Tips vind je onderaan het recept.
kooktijd15 minutes
oven55 minutes

ingrediënten

  • l zelfgemaakte groentebouillon
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 60 g boter
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 400 g arborio- of carnarolirijst
  • 125 ml witte wijn
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 100 g korst van parmezaanse kaas
  • 40 g geraspte parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
  • 200 g provola* in dunne plakjes geschaafd
  • basilicumblaadjes voor erover

instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie en boter in een ovenvaste braadpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak 4-5 min. zachtjes onder af en toe roeren. Voeg de rijst toe en schep de korrels 2-3 min. door het uimengsel.
  • Schenk de wijn erbij, voeg wat zout en peper toe en laat de wijn al roerend in 2-3 min. inkoken tot een kwart. Voeg de tomaten, alle bouillon en de kaaskorst toe.
  • Breng aan de kook en dek de pan af met de ovenvaste deksel of met aluminiumfolie. Zet de pan 40-45 min. in de oven,
  • tot je een dikke, smeuïge, beetgare risotto hebt. Voeg als de risotto te droog wordt nog een scheutje water of bouillon
  • toe; zorg dat de rijstkorrels steeds net onder de bouillon staan. Neem de risotto uit de oven en roer de geraspte parmezaanse kaas erdoor. Verwijder de kaaskorst en strooi de geschaafde provola erover. Zet de pan onafgedekt nog 6-8 min. in de oven of tot de kaas gesmolten is.
  • Maal zwarte peper over de risotto en bestrooi vlak voor serveren met nog wat parmezaanse kaas en de basilicumblaadjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 608kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 28g
|
koolhydraten: 67g
auteur: delicious.
VEGAN
Gebruik plantaardige boter in plaats van gewone boter en vervang de parmezaanse kaas voor vegan parmezaan. Vervang de provola door geraspte vegan mozzarella. Vegan parmezaan en mozzarella koop je bij ruim gesorteerde supermarkten of online.
Recept: Silvia Colloca, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Toch net even iets anders dan tomatenrisotto? Bekijk onze lijst: 32x risotto recepten waarmee je tot rust komt

gebakken tomatenrisotto
Recept: Silvia Colloca, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins