11x tosti’s die je nog niet geproefd hebt

Oh, wat zijn we toch dol op tosti’s! Ze vormen de hoeksteen van ons culinaire bestaan, spelen meer dan eens een rol in onze dierbaarste herinneringen. Krokant geroosterd brood en gesmolten, smeuïge kaas: de eerste persoon die er niet groot mee geworden is, moeten we nog ontmoeten.

De klassieke tosti met kaas heeft absoluut een speciaal plekje in ons hart. Maar bij delicious. weten we ook: het kan áltijd lekkerder. Daarom geven we je een lekkere lijst met tosti-variaties om je lunchroutine weer nieuw leven in te blazen. 

Voordat we beginnen: nog even de 3 beste tips voor het maken van tosti’s op een rij.

Waarom zijn tosti’s zo lekker?

Eigenlijk hoeven we niet uit te leggen waarom tosti’s het summum van comfort food zijn, maar we willen er toch een paar woorden over kwijt. De unieke combinatie van smaken en texturen werkt namelijk verslavend – tenminste, dat is wat we kunnen vaststellen na gedegen onderzoek op de burelen van delicious.

Warme, geroosterde broodjes met een krokante buitenkant in combinatie met een zachte, smeuïge binnenkant zijn niet zomaar ‘broodjes’. De sneetjes besmeer je, voor het beste resultaat, met boter of mayonaise voordat je ze in het hete ijzer plaatst. Gesmolten kaas volstaat vaak al als vulling, maar extra lekker wordt het met ham, pesto, pittige worst (zoals ‘nduja) en groene kruiden. 

Variëren kun je eindeloos blijven doen en dat is waarom we altijd terug blijven komen bij ons favoriete luchgerecht. Wat dacht je van een flatbreadtosti met spinazie & halloumi, een Spaanse tosti met manchego & chorizo of Mexicaanse tortilla-tosti met avocado? Verrassend anders met één duidelijke overeenkomst: kaas.

En misschien nog wel het belangrijkste: de moeite die je er voor doet valt werkelijk in het niet bij de bevrediging die je uit zo’n loeihete sandwich haalt. Een goede lik ketchup of curry erbij en je dag kan niet meer stuk!

Nog meer inspiratie: 23x lunch voor een gure dag.

De origin story van de tosti

Hoewel we de tosti zo’n beetje als Nederlands erfgoed bestempelen, vindt deze uitvinding zijn oorsprong toch echt ergens anders. Het ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar wordt vaak toegeschreven aan de ontmoeting van Italiaanse immigranten met de Amerikaanse keuken in de 19e eeuw. De Italianen brachten hun eigen versie van de tosti mee, genaamd “panini“, waarbij twee sneetjes brood, met kaas en andere ingrediënten ertussen, op een rooster of in een panins-pers werden gelegd. 

De tosti zoals we die nu kennen, met twee sneetjes brood en kaas tussenin, wordt echter vaak geassocieerd met de jaren 50 en 60 in de Verenigde Staten. Daar was de grilled cheese om zeer begrijpelijke redenen al razend populair. Zo werd de sandwichmaker populair: dit apparaat maakte het makkelijk om tosti’s zelf thuis te maken.

In Nederland deed de tosti in de jaren 70 zijn intrede, toen de eerste tosti-ijzers werden geïntroduceerd. Gelukkig heb je niet per se een tosti-ijzer nodig om een tosti te maken. Er zijn veel manieren om een tosti te bereiden, afhankelijk van de gewenste smaak en de beschikbare apparatuur. Hier zijn een paar veelgebruikte methoden:

  1. Tosti-ijzer: dit is de meest traditionele manier om een tosti te maken. Een tosti-ijzer is een apparaat met een snoer dat uit twee platen bestaat die tegen elkaar aan gedrukt worden. Hierdoor wordt de tosti warm en goudbruin.
  2. Pan: een andere populaire manier om een tosti te maken is in een pan. Hierbij wordt de tosti in een beetje boter of olie gebakken totdat deze goudbruin is. Je kunt de tosti eventueel extra krokant maken door er een bord of ander zwaar object op te leggen. Hierdoor maakt het brood meer en beter contact met het warme oppervlak, waardoor je een krokanter resultraat krijgt.
  3. Grillpan: ook een grillpan is een prima tool om een mee tosti te maken. Hierbij wordt de tosti in een beetje olie gebakken op een rooster, waardoor een krokante buitenkant ontstaat. Het contact met het oppervlak is echter minimaal, waardoor je tosti minder krokant zal zijn. Perfect voor mensen die graag een combinatie tussen crispy en zacht brood willen. 
  4. Oven: tosti’s zijn ook in de oven te bereiden. Dit je door het brood op een bakplaat te leggen en te grillen totdat de kaas gesmolten is. Een grillelement in je oven komt hierbij goed van pas.
  5. Airfryer: uiteraard is de airfryer ook een optie! Maak hem lekker heet, plaats de tosti in het mandje en wacht tot je hem krokant genoeg vindt en de kaas voldoende gesmolten is. 
  6. Het old school tosti-ijzer: stiekem vinden we dit de leukste manier. Dit tosti-ijzer is een combinatie van twee (giet)ijzeren platen, op een lange stok, welke je in de open vlammen kunt houden. Met dit stuk ‘gereedschap’ kun je op iedere plek in de natuur een tosti bereiden. Minstens zo lekker als in het comfort van je eigen keuken, maar waarschijnlijk nog lekkerder dan wanneer er een stopcontact aan te pas moet komen. 

Onze lekkerste tosti recepten

tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet
Ook dol op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Dan zijn deze tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet iets voor jou. Geef je lunch een upgrade met deze twist op de ‘gewone tosti’.
naar recept
tosti’s in midden-oosterse stijl | delicious
krab-tosti’s thermidor
Tosti’s tijdens de heetste maand van het jaar? Ja, kom maar door! Met deze super luxe tosti’s – gevuld met het beste krabvlees – voelt iedere hap als vakantie.
Ze smaken extra lekker van de BBQ, maar een oven of tosti-ijzer geeft ook een heerlijk resultaat. Ga voor de allerbeste ingrediënten, liefst van de lokale markt!
naar recept
zomerse tosti met krab
tortilla-tosti met avocado
Proef Mexico in deze tosti 2.0 met avocado, kaas & maïssalsa met koriander, limoen en jalapeño.
Of probeer deze Spaanse tosti met manchego en chorizo.
naar recept
Tortilla-tosti met avocado - delicious
tosti met gemarineerde groenten en halloumi
Tosti’s zijn booming! En ze zijn niet alleen voor tussen de middag, maar ook voor avondeten. Zoals deze: een maaltijd tosti met lekker veel groenten en halloumi. Of maak deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
naar recept
maaltijdtosti
spaanse tosti met manchego, chorizo & kweepeeraioli
Geïnspireerd op de Spaanse keuken: Met pittige chorizo, smeltende manchego, tomaat & likkebaardend lekkere kweepeeraioli.
Ook lekker: savooiekooltosti met roquefort, sinaasappel & cranberry.
naar recept
Spaanse tosti - delicious
flatbreadtosti met spinazie en halloumi
In het Midden-Oosten worden tosti’s opgerold en getoast. Extra lekker met spinazie, zoutige, smeltende halloumi en kruidige oregano! 
Probeer ook deze tosti met halloumi en gegrilde groente.
naar recept
Flatbread tosti met spinazie - delicious

Bijna-tosti’s

Deze recepten zijn niet écht een tosti, maar ze zijn te lekker om niet te noemen in dit rijtje! Berg je tosti-ijzer dus nog niet op, deze varianten wil je ook meteen maken.

savooiekooltosti’s gevuld met ui, roquefort, sinaasappel & cranberry
Tosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.
Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!
naar recept
tosti savooiekool
quesadilla met restjes kaas
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
naar recept
croque monsieur à la Villa Augustus
Met deze croque monsieur van Villa Augustus kijk je een relaxte lunch recht in de ogen. De emmentaler en gruyère geven deze croque monsieur zo’n lekkere nootachtige smaak. Tip: In Villa Augustus staat hij ook vaak met kievietsbonencrème op de kaart.
naar recept
kipquesadillas met saus van gerookte peper en mangosalsa
Deze heerlijke kipquesadillas zijn gevuld met heel veel smeltende kaas. De saus van gerookte peper en mangosalsa maken het nog lekkerder en geven nét dat beetje extra pit. Op de barbecue gaat het snel, maar uit de grillpan is het nét zo lekker.
naar recept
croque monsieur met witlof en komijnekaas
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
naar recept
croque monsieur-delicious
Flatbread tosti met spinazie - delicious
STUDIO PHILIPPI