9x tips: zo gebruik je je airfryer nóg beter

Je bent er gek op en gebruikt hem dagelijks óf je hebt hem inmiddels verbannen naar een kast met andere ongebruikte keukenapparaten. De airfryer heeft zijn strepen inmiddels verdient in ons apparaten-arsenaal en is niet meer weg te denken uit onze bereidingstechnieken. Hij is heerlijk om even snel wat zoete aardappels te roosteren, spruitjes knapperig te bakken of tofu écht crispy mee te maken. Met deze airfryer-tips ben je binnen de kortste keren ook fan!

Wat doet een airfryer?

De airfryer is magisch en simpel tegelijk: het is een turbo heteluchtoven die lekker compact is en waar de lucht alles kan aanraken omdat het eten in een soort frituurmandje hangt. Zo worden je ingrediënten heerlijk goudbruin en knapperig zonder dat je al te veel vet te hoeft te gebruiken. Flink wat gezonder dat een old school frituur dus en handzamer dan een grote oven.

Top 9 airfryer-tips 

Voor alle doorgewinterde gebruikers is het kinderspel, maar voor iedereen in het minder enthousiaste team hebben we een paar nuttige airfryer-tips verzameld. Zo slinger je hem binnen de kortste keren ook zonder tegenzin aan en bereid je eindelijk net zulke lekkere gerechten als alle andere airfryer-liefhebbers om je heen!

  1. Verwarm je airfryer goed voor, zo wordt je eten knapperig en mooi bruin.
  2. Gebruik olie die je op hoge temperatuur kunt verhitten, zoals arachide-olie, rijstolie of geraffineerde olijfolie.
  3. Vet de bodem van je mandje goed in om plakken te voorkomen.
  4. Schud het mandje vaak voor een regelmatig resultaat, draai grotere stukken een paar keer.
  5. Bak niet te veel tegelijk. In een overvol mandje wordt je eten niet regelmatig gaar en bruin. 
  6. Vet ingrediënten die geen vet bevatten, zoals groenten en mager vlees, licht in met bakspray voor een knapperig resultaat.  
  7. Vet halverwege de baktijd je eten nog eens licht met bakspray voor een nóg knapperiger resultaat. 
  8. Zet je airfyer als het even kan buiten of onder de afzuigkap tegen geurtjes.
  9. Leg een boterham op de bodem van je mandje als je kleine vette ingrediënten bakt. Het brood vangt de vetspatjes op en je apparaat gaat niet roken of aanbranden. 
airfryer tips

Beeld: Clint Bustrillos on Unsplash

airfryer tips