Van buitenaf lijkt de Thaise keuken één geheel, met pad thai en tom yum als haar vlaggenschepen. De echte liefhebber van de Thaise keuken weet echter wel beter, want de regionale verschillen zijn enorm. Scroll maar eens door deze lijst met Thaise recepten en ontdek de keuken in al haar diversiteit.
Thaise recepten uit de regionale keukens
Om je een beeld te geven van de belangrijkste regionale verschillen van Thaise recepten: de keuken van Noord-Thailand (bekend als de Lanna keuken) is een smeltkroes van smaken, te danken aan de nabijheid van Myanmar en China die hun kookstijlen de grens over hebben gesmokkeld. Waar in andere regio’s in Thailand rijst het belangrijkste gewas is, is Noord-Thailand een bosgebied met jungle.
Daarom kom je hier meer paddenstoelen tegen, veel groenten en fruit, evenals varkensvlees. De smaak is complexer en intens, mede door het gebruik van makhwaen: een inheemse specerij met een tintelende, citrusachtige pepersmaak die sterk lijkt op de Chinese szechuanpeper. Bekende Noord-Thaise gerechten zijn onder andere khao soi (heb je ons recept al een keer gemaakt?), laab muang, naem, en sai ua.
De keuken van Centraal-Thailand is verfijnder en maakt gebruik van een breder scala aan ingrediënten, waaronder veel verse producten uit de rivieren en rijstvelden. De keuken van Isaan in Noordoost-Thailand is daarentegen rustieker en een stuk eenvoudiger. En tot slot zijn Thaise recepten uit het Zuiden van het land pittiger, met flink wat zuur, kokosmelk en zeevruchten.
Haal deze ingrediënten in huis
Onderstaande Thaise recepten leunen sterk op een aantal stevige smaakmakers uit je keukenkastje. Een paar ingrediënten die eruit springen en voor de nodige balans zorgen in je gerecht:
• Vissaus (nahm plah): op basis van gefermenteerde ansjovis. Het voegt umami toe en maakt een gerecht een stuk complexer. Experimenteer met verschillende merken, want de zoutheid en scherpte varieert nogal.
• Garnalenpasta (in de Indonesische keuken bekend als trassi, de Thai noemt het ‘gapi’): Deze pasta, gemaakt van gemalen en gefermenteerde garnalen, is een essentiële smaakmaker in de Thaise keuken. Hoewel de sterke geur niet ieders cup of tea is, is de smaak complex en uniek. Het zou de ziel van de Thaise keuken zijn. Nam prik gapi kan bijvoorbeeld niet zonder!
• Palmsuiker: zoet strooigoed gewonnen uit palmbomen waarmee je zoute en pittige Thaise recepten een tegenhanger geeft.
• Gedroogde specerijen (naast ‘natte’ specerijen zoals gember, galanga, en citroengras): kassia kaneel (rijk, zoet, warm), korianderzaad (citrus, nootachtig), sinaasappelschil (zoet en aromatisch) en scherpe Thaise lange peper (dee plee).
18x Thaise recepten
thaise mosselen met chili-limoenmayo
We eten vaak mosselen op zeeuwse of franse wijze, maar mosselen kun je heel goed combineren met andere sauzen en smaakmakers… zoals deze chili-limoenmayo!
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise viscurry met schelvisfilet, pompoen en tomaat is heerlijk. Ook lekker met zalmfilet of coquilles!
Deze Thaise drumsticks kun je gemakkelijk op de barbecue bereiden! Voeg als de saus nog te pittig is meer kokosmelk en cashewnotenpasta toe.Ook lekker van de barbecue: gegrilde entrcote met rucolatopping.
Nú is het moment voor mosselen, want de lekkerste mosselen zijn beschikbaar van 1 september tot 1 december: bodemmosselen uit het Franse Gaatje, het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Probeer voor dit gerecht in elk geval de meest verse mosselen te krijgen, met nog voldoende zeewater in de schelp. En om deze oer-Hollandse mosselen toch een exotisch tintje te geven, onderstaand recept:
Pure soep van zoete aardappel en wortel is al heerlijk, laat staan met deze geurige kokos en currypasta. Je maakt hem helemaal af met pesto van Thaise basilicum en koriander.Probeer ook deze bataat-pastinaaksalade.
Het diner geven we graag iets speciaals mee. Zo aan het begin van de week kunnen we dat wel gebruiken. Als het dan ook nog eens mee kan met de delicious.flexweek, zit het helemaal snor! Daarom tofu uit de Thaise wok.
Met Jannekes wereldkeuken ben je snel en makkelijk even weg uit eigen land! Ga voor Thaise zalm met noedels en frisse paksoi. Met een gerecht in bananenblad (je koopt het bij de toko) kun je op veel ooh’s en aah’s rekenen. Ideaal dus voor een etentje met vrienden.
Deze verrukkelijke Thaise rijst: pandanrijst – ook wel jasmijnrijst – heeft een stevige korrel, sterk aroma en nootachtige smaak en wordt vaak geserveerd bij curry’s. Zin in meer Thaise gerechten? Maak dan ook deze drumsticks.
Als visliefhebber wil je het soms zo: niet één vis, maar een kom vol heerlijk zeefruit. Garnalen, sint-jakobsschelp én pijlinktvis, deze zeefruitsalade zit er vol mee.
Populair Thais streetfood krijgt een vega twist. Deze eenpanner maak je in een loeihete wok: dat zorgt ervoor dat het in no time op tafel staat. De enige moeilijkheid zit hem in het vinden van de juiste ingrediënten. Zonder brede rijstnoedels en Chinese broccoli (kailan) is pad see ew eigenlijk geen pad see ew. Op naar de toko dus!
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
Sommige dagen vragen om iets extra snels & pittigs. Deze soep vol krachtige smaken heb je zo op tafel, zeker als je zo’n fijne Quooker-kraan in de keuken hebt. Want daaruit tap je direct kokend water en zo is je bouillon in no time klaar.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.