Spitskool kan op vele manieren worden bereid, van de barbecue bijvoorbeeld, de houtoven of zachtjes gesmoord. Als je dat op de juiste manier doet, wordt de kool zo vlezig en sappig dat het lijkt alsof het een heel ander ingrediënt is geworden. Probeer onderstaande spitskool recepten maar eens. De kimchiboter wil je niet overslaan!
Restje kool over? Perfect voor in de calzone: pizza calzone met kool, pancetta & walnoten
Wat is het verschil tussen spitskool en witte kool?
Vooral de vorm! Spitskool is verwant aan de witte kool en savooiekool. Spitskool is net wat sappiger en zachter dan andere koolsoorten waardoor het lichter verteerbaar is. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel-ie in de herfst net een stukje lekkerder smaakt. Wil je spitskool vervangen in een recept, gebruik dan Chinese kool.
Hoe kun je spitskool het beste bereiden?
Dat ligt helemaal aan het gerecht. Je kan er eigenlijk alle kanten mee op:
• Roerbakken: door op hoge temperatuur te bakken, behoudt de spitskool zijn knapperige textuur en blijven veel voedingsstoffen behouden. Heerlijk in gebakken rijst, noedels of als rendang.
• Koken of blancheren: even onderdompelen in kokend water zorgt ervoor dat de kool minder stug is. Daarna kun je de kool bijvoorbeeld masseren met een lekkere dressing, of als stamppot bereiden.
• Grillen: een van onze favoriete bereidingswijzen. Als je de spitskool in tweeën snijdt heb je een groot grill-oppervlak. Door de hitte van de grillpan of barbecue karamelliseren de suikers in de kool, en krijgt de spitskool een diepere smaak.
• Roosteren: in de oven gebeurt er eigenlijk hetzelfde als in de grillpan, alleen dan iets langzamer. Wil je harde stukken vermijden, verpak de spitskool dan in aluminiumfolie zodat de sappen – maar bijvoorbeeld ook een combinatie van miso, boter en rijstwijnazijn – zorgen voor de perfecte garing.
Spitskool recepten: chefs zijn er ook gek op!
In de restaurantwereld is de spitskool al enige tijd omarmd, vooral nu steeds meer gasten vragen om een vegetarisch menu. Chefs zetten de kool in spotlight door er fantastische sauzen bij te serveren.
Zo aten we laatst een gegrilde variant met kerrie-boter en een groene kruidenolie bij Osaka in Antwerpen. Boter en spitskool werken sowieso heel goed samen. Van boterige Hollandaisesauzen, tot een misolak; het smaakt verrukkelijk!
9x spitskool recepten
Lees ook: 39 recepten met feta – ieders favoriete witte kaas