Dit simpele ingrediënt laat zoveel soepen stralen! Op de redactie hebben we eigenlijk altijd wel een blik achter de hand zodat we in een handomdraai romige soep met kokosmelk kunnen maken.
Seizoensgroenten zijn over het algemeen leidend in onze keuken. Als we ’s avonds naar huis rijden en bedenken waar we zin in hebben maken we een mentale scan van de groentela. ‘Paprika, radijsjes, courgette, nog een klein beetje spinazie, oja de verse doperwten moeten op!’
Groenten zijn een fantastisch startpunt, de inspiratie van waaruit we een gerecht opbouwen – zoals een lekkere maaltijdsoep – maar net zo heilig in de keuken is de voorraadkast. Hoe vaak we dankzij een blik tomaten tóch nog een lekker maal in elkaar toverden. Hetzelfde geldt voor kokosmelk.
Kokosmelk = romig zonder zuivel
Een plons kokosmelk maakt van een ‘prima’ gerecht een tropisch feestgerecht met uitstraling. Naast een zoete smaak, is het de romigheid – zonder zuivel! – die een gerecht kan transformeren. Denk aan curry’s, soep met kokosmelk, rijstgerechten, en ook chai of rijstepap met kokosmelk is hemels.
Maar laten we inzoomen op soep met kokosmelk, want dat is zo’n fijn basisconcept waar je elke week wel een variant op kunt bedenken. Als je begint met het fruiten van een uitje, een stuk of 4-6 tenen knoflook, evenveel geraspte gember en misschien nog wel een chilipepertje, daar wat groenten aan toevoegt, bouillon of een currypasta en het pureert tot soep met kokosmelk, dan heb je eigenlijk geen recept meer nodig. Eigenlijk, want we geven je toch 13 verrukkelijke recepten voor soep met kokosmelk!
13x soep met kokosmelk
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
Het is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Zo maak je makkelijk een eenvoudig soepje, waarvan de smaak je nog lang bij zal blijven! Pit van gember, frisheid van sereh en limoen en ook aardse zoete aardappel en wortel maken dit een verslavend lekkere combinatie. Heb je onze nieuwe Marokkaanse wortelsoep met kruidige couscous al eens geproefd?
Sommige dagen vragen om iets extra snels & pittigs. Deze soep vol krachtige smaken heb je zo op tafel, zeker als je zo’n fijne Quooker-kraan in de keuken hebt. Want daaruit tap je direct kokend water en zo is je bouillon in no time klaar.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
De kip pekelen vraagt wat tijd maar verder is deze soep eenvoudig en te lekker met pindakaas, kouseband, sambal, kokosmelk en ketjap.Voor alle pinda fans: maak ook eens deze chocotaart met gezouten pinda-ijs.
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
Tijd om je ‘lunchbox’ een upgrade te geven. Maak thuis een voorraad en varieer met verschillende groenten per bakje. Wat dacht je van maïs? Of bimi? Na een kom van deze soep kun je er de rest van de middag weer tegenaan!
Pure soep van zoete aardappel en wortel is al heerlijk, laat staan met deze geurige kokos en currypasta. Je maakt hem helemaal af met pesto van Thaise basilicum en koriander.Probeer ook deze bataat-pastinaaksalade.