Soms moet je die kersttafel gewoon nog nét een beetje opvullen. En soms houd je zó van salades dat je er het liefst een hoofdgerecht van maakt. Wat de reden ook is: hier zijn 15 feestelijke salades voor kerst.
Aan salades wordt vaak te weinig aandacht besteed. Ze worden er ‘nog even snel’ bij gemaakt als bijgerecht. Super zonde natuurlijk, want met salades kun je juist eindeloos variëren en uitpakken. Denk aan uitgesproken smaken, verschillende texturen en kleurrijke ingrediënten. Geen saaie blaadjes sla hier!
Deze salades voor kerst zijn extra feestelijk dankzij hun mix van kleuren en structuren, waardoor je ze niet meer hoeft te verstoppen aan het uiteinde van de tafel. Deze salades wil je juist laten zien! Hiermee kun je je gasten verrassen én genieten van de heerlijke smaken.
15 salades voor kerst
Waldorfsalade werd in eerste instantie gereserveerd aan het einde van het diner, na een gang met gevogelte. Soms erbij, maar nóóit als voorgerecht.
naar receptDe kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
naar receptDeze rodekoolsalade heb je zo gemaakt. Door de spekjes krijgt-ie een zoutje, door de vijgen een zoetje en door de azijn een zuurtje. Alle smaken die je wilt hebben in één salade! Probeer ook eens deze salade van chinese kool met peterselie-pestodressing
naar receptMostarda wordt vaak gegeten bij vlees, maar hier husselen we het zoetzure condiment door de venkelsalade en sperziebonen. Een heerlijke zoete zomerdressing met de pit van mosterd en mierikswortel.
naar receptDeze venkelsalade met krokante pistache heeft het beste van het Siciliaanse land verzameld op een bord. Het resultaat? Een fris lunchgerecht of bijgerecht waar iedereen van blijft opscheppen.
naar receptServeer als salade of maak er een prachtig voorgerecht van en presenteer het aan je gasten als een venkel-'carpaccio'. Voor een extra dramatisch effect strooi je de geroosterde venkelzaadjes er pas aan tafel overheen.
naar receptVolkoren graanproducten zitten tjokvol voedingsstoffen. Heerlijk als basis voor frisse salades met groenten van het seizoen of in feestelijke gerechten voor zomerse diners.
naar receptEen boeket aan kleuren op je bord – deze maaltijdsalade is even stralend als verrukkelijk. Proef ook Hesters Midden-Oosterse aardappelsalade met köfte, haar plaatsalade met gebakken ricotta en de broccolisalade met boekweit. Alle recepten lees je nu terug in het augustusnummer.
naar receptDe combi kikkererwten, garnalenen ‘nduja is niet voor niets zo geliefd in Italië, proef het zelf maar!
naar receptZe zitten een beetje tussen komijn en anijs in, zijn ongelofelijk fris en hebben ergens iets weg van munt: kook je nog niet met karwijzaad, dan is deze salade een heerlijke eerste kennismaking.
naar receptDeze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar receptWij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!
naar receptEen frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
naar receptJanneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
naar receptChioggabieten zijn Italiaanse, gestreepte bieten. Bestel ze bij de groenteboer of gebruik gewone bieten.
naar receptKijk ook eens: 9 kerstbijgerechten uit de airfryer – deze recepten lenen zich daar perfect voor!














