De eerste keer dat rijst met kip, samen, op een bord (of in een kom) belandde moet een spectaculair moment zijn geweest, want sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Deze twee zitten, waar je ook komt, en in welke tijd je ook leeft, aan elkaar vastgeplakt als een verliefd culi-stel.
Gelukkig maar, want als rijst en kip in scheiding lagen zou er wereldwijd een crisis uitbreken: ‘op welk comfortfood moeten we dán bouwen?’ Rijst met kip is meer dan een gerecht, het biedt troost met zijn geruststellende, vertrouwde smaak, het is betaalbaar en als je ze samen brengt zijn ze groter dan de som der delen. Het is ook geen hogere wiskunde om een geslaagd rijst met kip gerecht te maken, en dus een lieveling van velen.
Wereldwijde lieveling
En hadden we al gezegd dat dit zo’n gerecht is waar je alle kanten mee op kunt. In Italië maken ze er risotto van, in Hongarije stoven ze erop los met extra veel paprikapoeder (Paprikás Csirke), en trek je verder naar het westen, naar Midden- en Zuid-Amerika dan staat er op elk menu wel een variant van rijst met kip en bonen.
Ook in het Oosten zijn er ontelbare versies van dit gouden duo. In Singapore maken ze bijvoorbeeld Hainanese rijst met kip, in Korea zijn ze fan van Dak Juk, een soort rijstepap met kippenbouillon, en in Japan eten ze een kommetje rijst het liefst met een superkrokante kipschnitzel (katsudon).
Hieronder hebben we lijst samengesteld van onze favoriete recepten zodat je – als je even niet meer weet wat je wil eten – kunt terugvallen op een kommetje puur comfortfood.
12x rijst met kip recepten
Met zilvervliesrijst kun je ook een lekkere salade met veel groenten maken.
Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!