Zeg je najaar, dan zeg je mandarijnen. Want ze mogen dan niet uit de buurt komen, mandarijnen zijn nu overal te vinden. Zo ook in een heleboel zoete (én hartige) gerechten.
Volgens de statistieken eten Nederlanders maar liefst vier kilo van deze citrusvruchten per jaar en dan voornamelijk in de laatste maanden van het jaar. Dus heb je van een netje vol over? Liggen ze zielig te wachten op je fruitschaal? Dan kun je er gelukkig nog genoeg lekkers mee maken.
Appeltjes van oranje
Heb je wel eens gehoord over de appeltjes van oranje? Die naam ontstond in een oud Sinterklaasliedje uit 1718. Deze ‘appeltjes van oranjen’ waren eigenlijk gewoon sinaasappels of mandarijnen, afkomstig uit Spanje.
Vanaf de jaren 50 lijkt het erop dat mandarijntjes als Sinterklaas-snack de show stalen vanwege hun gezondheidsbonus. Ze waren het antwoord op al dat snoep en koek.
Lees ook: in deze fruitsoorten zit het meeste vitamine C (vergeet citroen)
Zoet met mandarijnen
Ook heel lekker: tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop.