appeltjes van oranje – 7x recepten met mandarijn

Zeg je najaar, dan zeg je mandarijnen. Want ze mogen dan niet uit de buurt komen, mandarijnen zijn nu overal te vinden. Zo ook in een heleboel zoete (én hartige) gerechten.

Volgens de statistieken eten Nederlanders maar liefst vier kilo van deze citrusvruchten per jaar en dan voornamelijk in de laatste maanden van het jaar. Dus heb je van een netje vol over? Liggen ze zielig te wachten op je fruitschaal? Dan kun je er gelukkig nog genoeg lekkers mee maken.

Appeltjes van oranje

Heb je wel eens gehoord over de appeltjes van oranje? Die naam ontstond in een oud Sinterklaasliedje uit 1718. Deze ‘appeltjes van oranjen’ waren eigenlijk gewoon sinaasappels of mandarijnen, afkomstig uit Spanje.

Vanaf de jaren 50 lijkt het erop dat mandarijntjes als Sinterklaas-snack de show stalen vanwege hun gezondheidsbonus. Ze waren het antwoord op al dat snoep en koek.

Lees ook: in deze fruitsoorten zit het meeste vitamine C (vergeet citroen)

Zoet met mandarijnen

mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom deze verrukkelijke mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop.
Of maak witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus.
naar recept
Witte chocolade mudcake - delicious
tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop
Bakken dat het een lieve lust is. Dat doen we bij delicious. graag. En dat delen we met liefde met je. Dus ook deze wow-tulband! De tulband is heel easy te bakken en terwijl deze iets afkoelt maak jij de mandarijntjes in homemade gembersiroop.
naar recept
tulband met gemarineerde mandarijnen-delicious
kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus
Oud & nieuw en bubbels horen bij elkaar. En bij die bubbels hoort natúúrlijk iets zoets. De oliebol schuiven we even aan de kant dit jaar, want wij maken deze kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus van Yvette van Boven!
naar recept
kaneelfritters yvette
gekonfijte mandarijnen
Gekonfijte mandarijnen zijn echt een traktatie. Ze blijven een jaar lang goed en worden steeds lekkerder.
Ook heel lekker: tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop.
naar recept
mandarijnen - delicious
mandarijnmimosa met kaneel
De klassieke mimosa met jus d'orange en mousserende wijn is heerlijk, maar deze mimosa heeft een leuke twist door de mandarijn en kaneel. Net iets anders, maar misschien nog wel lekkerder.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Mandarijnenmimosa met kaneel
kruidnoten met chocolade en abrikozen-mandarijnmarsepein
Er zijn maar weinig mensen die kruidnoten (of zijn het toch pepernoten?) met chocolade kunnen weerstaan. Vul ze met abrikozen-mandarijnmarsepein en ze worden echt gevaarlijk lekker! Ook leuk om te maken als schoencadeautje. 
naar recept

Liever hartig?

gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2

citroenen over? 35x gerechten met een vleugje citrus

tulband met gemarineerde mandarijnen-delicious