in deze fruitsoorten zit het meeste vitamine C (vergeet citroen)

Het seizoen van binnenblijven, comfort food en bakken staat weer voor de deur: de herfst. Maar helaas betekent dat ook vaak de tijd van verkoudheid en griep.

We weten allemaal dat het tijdens het – zeker in de herfst en winter – extra belangrijk is om gezond te eten en genoeg vitamines binnen te krijgen. Maar wie dan gelijk denkt aan citrusvruchten kan misschien beter nog iets anders pakken.

Citrusvruchten

Nu is het ook weer niet zo dat vitamine C in citrusvruchten een fabeltje is, zo laat een professor van KU Leuven aan AD.nl weten. Per 100 g vruchtvlees krijg je namelijk wel 50 mg vitamine C binnen, en dat is helemaal niet zo’n slechte score. Je dag beginnen met een glas sinaasappelsap is dus nog steeds een goed idee om aan wat vitamine C te komen.

Zwarte bessen en aardbeien

Wil je liever toch gelijk iets meer binnenkrijgen? Ga dan voor rood fruit zoals zwarte bessen en aardbeien. Deze zijn natuurlijk niet in het seizoen, maar ook uit de bevroren variant kun gelukkig je je portie vitaminen halen.

In zwarte bessen zit ongeveer 150 mg vitamine C per 100 gram en in aardbeien vind je in diezelfde hoeveelheid 64 mg.

Bekijk ook: Vitamine C was nog nooit zo’n guilty pleasure met deze pistachebrownie met zwarte bessenijs.

Kiwi

Een stuk fruit waar je misschien ook niet direct aan zou denken is de kiwi. Daar krijg je maar liefst 79 mg vitamine C per 100 gram binnen. Nu is het natuurlijk wel zo dat je door het eten van 1 kiwi wel minder vitamine C binnen krijgt dan van 1 sinaasappel, maar dat zit ‘m natuurlijk in de grootte van het fruit zelf.

Tropisch fruit

Of het komt door de hoeveelheid zon waar deze soorten van kunnen genieten, weten we niet. Maar in tropisch fruit vind je vaak lekker veel vitamine C. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om af en toe wat papaja (61 mg vitamine C per 100 g) en guave (228 mg vitamine C per 100 g) te eten. Tropische fruitsalade anyone?

Voeg papaja en guave bijvoorbeeld toe aan dit tropische fruitpakketje.

Acerola

Maar welke fruitsoort kun je dan echt het best eten om aan een grote dosis vitamine C te komen? Dat is acerola. En als je daar nog nooit hebt gehoord is dat helemaal niet gek. De acerola komt vooral voor in het Caribisch gebied en in het noorden van Zuid-Amerika.

De vrucht is een beetje kers-achtig en wordt ook wel de barbados kers of West-Indische kers genoemd. Niet getreurd, je hoeft er niet helemaal voor naar de andere kant van de wereld. Je kunt er ook hier aan komen, maar dan vooral in tablet- en supplement-vorm.

Lees ook: eat the rainbow: zo belangrijk is de kleur van groenten voor je gezondheid

Bron: AD.nl

citrusfruit