Dit is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is weer die tijd van het jaar: sinterklaas is in het land! Nu kunnen we de pepernoten die al sinds augustus in de schappen liggen eindelijk met een gerust hart eten. En samen met de sint komt ook deze vraag elk jaar weer terug: wat is precies het verschil tussen een kruidnoot en een pepernoot?

En wat is dan de lekkerste kruidnoot in de winkel? Wij hebben het voor je getest!

Pepernoten

Het is ook een beetje verwarrend: pepernoot is het woord dat we voornamelijk gebruiken, maar we eten veel meer kruidnoten. Pepernoten zijn namelijk die grote onregelmatig gevormde brokken. Ze zijn niet knapperig, maar chewy: een beetje zoals taaitaai! Ze worden gemaakt van roggemeel, honing en anijs. En er is tegenwoordig geen snufje peper meer te vinden in die pepernoten…

pepernoot - delicious

Kruidnoten

Kruidnoten is wat we kennen, wat piet door de huiskamers strooit en waar de supermarkten al maanden mee vol liggen. Die kleine knapperige halve bolletjes. Ze worden gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden (waar dan weer wel peper in kan zitten). Ook de naam kruidnoten is een beetje misleidend want in speculaaskruiden zitten eigenlijk alleen maar specerijen!

kruidnoten met chocolade en abrikozen-mandarijnmarsepein

Er zijn maar weinig mensen die kruidnoten (of zijn het toch pepernoten?) met chocolade kunnen weerstaan. Vul ze met abrikozen-mandarijnmarsepein en ze worden echt gevaarlijk lekker! Ook leuk om te maken als schoencadeautje. 
Nog meer bakken voor sint? Nog zes van onze favorieten!

>> naar het recept

Ouderwets

De traditionele pepernoten (de brokken dus) verdwijnen steeds meer uit de schappen. Kinderen trekken een vies gezicht als zij pepernoten krijgen en fabrikanten stoppen met het maken van deze ouderwetse lekkernij. De pepernoot legt het af tegen de kruidnoot. Maar ook de originele kruidnoot heeft hevige concurrentie door al die gekke nieuwe smaken: witte chocolade kokos, koffie en tompouce! Dat de ouderwetse pepernoot uit de winkels verdwijnt is jammer. Gelukkig verdwijnen de recepten nooit en zijn ze zelfgemaakt toch het lekkerst!

Ook heel lekker: zelf speculaas bakken

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

pepernoten - delicious